Президентът Радев в момента се държи като опозиционен лидер и донякъде като подбудител на протестите. Той подклажда напрежението, а не бива да прави това в ситуацията, в която се намира държавата. Това каза по Нова телевизия предшественикът на Радев на този пост Росен Плевнелиев. 

Плевнелиев напомни какво е правил по времето на протестите, когато е бил на "Дондуков 2“ и заяви, че в момента Румен Радев не прави нищо от това, а точно обратното - подклажда протестите. "Бъдещ министър-председател ли работи президентът днес? Ако влезе в ролята си на президент, който е загрижен за протестиращите, защо не ги приеме“, попита той.

"Защо президентът Румен Радев, като е такъв борец срещу корупцията, не излезе с една идея как да я борим“, учуди се още на държанието на сегашния президент Плевнелиев.

Той обаче бе категоричен, че не вижда предпоставки за оставка на правителството. И подчерта, че протестите на гражданите трябва да бъдат чути и институциите да се опитат да помогнат на недоволните.

"Не съм убеден дали не сме свидетели на геополитически сблъсък на българска територия и службите трябва много внимателно да проверят това. Не може коли с руски регистрационни номера да предвождат протестите. А Русия няма интерес от това България да прави стъпки напред към влизането си в Шенген”, коментира Плевнелиев. Той дори призова службите да проучат въпроса. 

"Ако този кабинет продължи, механизмът на за наблюдение ще отпадне, ще влезем в Шенген и в еврозоната. Точно това е голям проблем за всички русофили“, каза още бившият президент.