Най-малко 50 години затвор за убийство на дете предвижда нов турски проектозакон, съобщават турски вестници, цитирани от БТА. "50 години затвор за убийци на жени и деца" ("Хюриет"), "Законът за наказанията за убийства се променя изцяло. Най-малко 40 години затвор за убийци на жени" ("Тюркие"). Това са заглавията по темата на някои издания, поместени на първите им страници.

Правителството предвижда увеличение на наказанията за престъпници, които са извършили убийство на жена или дете, за прояви на насилие или за сексуално посегателство над жена или дете, пише "Хюриет". Новият проектозакон за увеличаване на наказанията за подобни престъпления бе изготвен от министерството на правосъдието и от юристи от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Работата по проектозакона започна, след като Партията на националистическото действие (ПНД) внесе в парламента предложение за намаляване на присъдите за някои престъпления.

Предложението на ПНД не срещна подкрепата на управляващата ПСР и лично президентът Реджеп Тайип Ердоган даде нареждане за изготвяне на нов законопроект с по-строги наказания за редица престъпления, сред които най-вече убийства на жени и деца, информира "Тюркие". Проектозаконът на ПСР предвижда да няма предсрочно освобождаване от затвора за лица, извършили подобни престъпления. Не се предвижда предсрочно освобождаване при добро поведение, дори при положение, че на престъпниците им остава да излежат една година затвор, добавя изданието.

Същевременно не се планира в законопроекта на управляващата партия да има изменения относно наказанията за престъпления, свързани с терористична дейност, пише "Хюриет". В. "Тюркие" съобщава още, че в Турция в момента се строят 18 нови затвора.