Трима мъже от Бургаско са починали от туберкулоза, а новорегистрираните случаи на заболели в последната седмица са четири, съобщава "Бургас Инфо", като се позовава на данни от Регионалната здравна инспекция. 

През миналата седмица е регистриран един смъртен случай на болен от туберкулоза – мъж над 65 години от община Камено, а тази още два – на мъж между 50-54 години от община Бургас и друг пациент над 65 години от община Камено.

Бързите известия за смърт и за трите случая са изпратени до РЗИ от Белодробната болница в Бургас, където са лекувани хората.

През последната седмица новорегистрираните заболели са четирима.

Туберкулозата, известна като "Жълтата гостенка" или "Бялата чума" е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90 % от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

Болестта е лечима и предотвратима, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света, особено в страните от Азия и Африка.

Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Заразата може да се пренася и чрез прахта. Възможно е и заразяване по хранителен път - през устата.

Понякога туберкулозата може да се развие незабелязано. През този "скрит период" заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите болни също са източник на зараза и те могат да заразят други. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.