Една трета от кандидатите за убежище в Германия от началото на годината са получили право да останат в страната, съобщи вътрешното министерство, цитирано от ДПА.

От общо 186 886 подадени молби, получени между януари и края на октомври, 33,9 процента са били удовлетворени - кандидатите са получили или убежище, или разрешение да останат заради забрана за депортиране. Миналата година този процент е бил по-висок - 43,3 на сто, пише БТА.

През десетте месеца от началото на годината 35 процента от молбите за убежище са били отхвърлени. Останалите 31,1 процента от случаите са били решени по друг начин, например чрез оттегляне на молбата за убежище или връщане на кандидата в друга страна от Европейския съюз, за да поиска убежище там.

През октомври германската Федерална служба за миграцията и бежанците (БАМФ) е получила 14 800 нови молби за убежище, което е с 14,2 процента повече от предишния месец, но с 12,9 процента по-малко в сравнение с октомври 2017 г.

Повечето молби все още се подават от сирийци. От началото на годината убежище в Германия са поискали 39 324 сирийци, 15 323 иракчани и 10 486 афганистанци.

Броят на кандидатите от тези три страни е намалял, докато молбите от нигерийци, турци и иранци са станали повече..