До пет години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които днес ще бъдат обсъдени от народните представители.

Сред вносителите е председателят на парламента Цвета Караянчева.

Промените предвиждат наказанията за престъпления, извършени от близки роднини, да са по-тежки от тези за лица извън тесния семеен кръг. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до една година или пробация.

Освен за физическо посегателство, лишаване от свобода се предвижда и за деяния като преследване, включително нежелано посещаване на работното място или други места за контакт и отдих на жертвата, заплашително поведение с цел всяване на страх или принуда за сключване на брак.

Проектът за промени в Наказателния кодекс бе представен на 25 октомври, а преди седмица бе приет на първо четене от Правната комисия. Като вносител Цвета Караянчева обяви, че приема борбата с домашното насилие като лична кауза и призова държавата да извади сопата.

В програмата на парламента за днес са включени и първо гласуване на промени в Закона за културното наследство и второ четене на поправки в закона за филмовата индустрия.