Унгарските медии са пълни с новини за бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски в Будапеща. Те съобщават, че говорителят на унгарския премиер е отрекъл, че Виткор Орбан и бившият министър-председател са се срещали, предава скопският телевизионен канал „1ТВ“.

„Премиерът вчера се прибра у дома и се срещна с две лица, но не и с човека, за когото питате“, е заявил Бертланд Хаваси пред унгарските медии.

Според журналистите в Будапеща, Груевски е в страната и най-вероятно е пристигнал в петък. Те казват още, че били изненадани, че бившият македонски премиер се намира в резиденцията на Орбан. Журналистът Золт Кернер от 24.hu е заявил пред „Макфакс“, че първите дни от престоя си в Будапеща Груевски е прекарал в хотел Кемпински в Будапеща.

„Преди няколко месеца правителството направи промени в Закона за имиграцията. Според тази процедура, в същият момент, когато е преминал границата, правителството е трябвало да върне Груевски в Македония, или в Сърбия, ако действително той е пристигнал в страната през Сърбия, тъй като двете се смятат за сигурни страни. Ако Сърбия откаже да го приеме, тогава ще трябва да започне процедура за предоставяне на убежище. Това е обичайната процедура за тези, които молят за убежище. Цялата процедура трябва да завърши в срок от 60 дни, или ако е по бързата процедура, за 15 дни. Ние нямаме информация коя процедура е избрана“, заяви журналистът Кернер.

Евродепутатът от Нидерландия Джудит Саргентини, заклет противник на Виктор Орбан, попита открито унгарските власти дали ще отхвърлят молбата за убежище на бившия македонски премиер, защото според техните критерии той е дошъл от сигурна страна.

Маждарските медии публикуват различни информации за бягството на Груевски. Най-голямото издание index.hu пише, че той преминал унгарската граница преоблечен в женски дрехи.