Германският канцлер Ангела Меркел получи овации, но и освирквания от евродепутатите по време на речта си за бъдещето на ЕС, която произнесе пред Европейския парламент в Страсбург днес.

Меркел, която съобщи преди 2 седмици, че ще се оттегли от политиката, се обяви за Европа на ценностите, като подчерта, че основните принципи на ЕС трябва да са толерантността и солидарността.

“Национализмът и егоизмът не бива да придобиват сила. Нашето общо бъдеще са толерантността и солидарността и те си заслужават да се борим за тях”, заяви Меркел.

В емоционалната си реч германският канцлер определи толерантността като “сърцето на Европа”, а солидарността - като нейна сила, добавяйки, че те са в основата на взаимотношенията от обикновеното семейство до европейските институции. Меркел говори още за значението на върховенството на закона и за свободата на медиите и предупреди, че само солидарността може да преодолее националния егоизъм в отделните държави.

Само дни, след като френският президент Еманюел Макрон заговори за създаването на европейска армия, Меркел го подкрепи, заявявайки пред евродепутатите, че “можем да защитим интересите си, само ако сме заедно”.

“Времената, в които можехме да разчитаме на други, са отминали и трябва да вземем нещата в свои ръце”, каза Ангела Меркел.

Според нея ЕС трябва да състави корпус за бърза намеса, който постепенно да прерасне в “истинска европейска армия”. Нейната цел ще бъде да гарантира, че Европа няма да бъде отново бойно поле. Европейската армия няма да е конкурент, а добавка към НАТО, с която ще работи заедно, подчерта канцлерката. Меркел подкрепи позицията на Макрон и за разработването на собствено въоръжение, което така разгневи американския президент Доналд Тръмп.

Пред евродепутатите Меркел заяви още, че ЕС се нуждае от обща политика за оръжейната търговия, която сега е правомощие на отделните държави.

Тя предложи създаването и на европейски Съвет за сигурност, в който бързо да се вземат решения по въпроси от външната политика, за да може ЕС да засили ролята си в международните дела. Съветът трябва да се председателства на ротационен принцип от държавите членки, застъпи се Меркел, която изрази подкрепа и за вземането на външно-политически решения в ЕС чрез квалифицирано мнозинство, вместо както е сега - с единодушие.

Германският канцлер отговори на депутатски въпроси за Европа на различни скорости, като каза, че това е вече факт, който трябва да се приеме. “Ние не караме Полша и Унгария да приемат еврото и те не са част от тази политика”, даде пример тя.

Според Меркел Европа на скорости ще позоли на държавите от ЕС да избират към кои политики са включват, като основният принцип трябва да е инициативите да не са насочени “само към Германия и Франция и още няколко държави, а да са отворени за всички”.

Германският канцлер каза, че ако Европа не се променя, тя ще склерозира.

Меркел обясни пред евродепутатите и подкрепата си за изграждането на газопровода “Северен поток” II от Русия до Германия. Според нея той е необходима част от германската енергийна политика, която е в процес на отказ от атомната енергетика и от въглищата и преминава към енергия от възобновяеми източници.

“В преходния период ще се нуждаем от газ и не можем да изключим Русия като източник”, каза тя в Европейския парламент. Независимо дали този газ минава през Украйна или по “Северен поток”, той е все руски, обясни пред депутатите тя.

Атакувана от различни представители на Европарламента, Ангела Меркел защити решението си да покани мигрантите в пика на кризата. Тя изтъкна като грешка само неглижирането на положението на бежанците в лагерите край Сирия, които изнемогвали без средства и затова са се запътили към Европа. Германският канцлер призна, че ЕС продължава да не може да се обедини около нуждата от обща бежанска политика. Тя посочи, че Съюзът се учи от грешките си и посочи създаването на фонда за помощ на Африка и мигрантската сделка с Турция като примери за научените уроци.

“Вие бяхте напълно права да не затворите границите”, отговори й председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Парламентът аплодира няколко минути на крака речта на Меркел, която беше прекъсвана неколкократно от аплодисменти. По време на изказването й депутати от банките на евроскептиците неколкократно я освиркаха и прекъсваха с викове, но Меркел ги контрира с “наистина се забавлявам от това”. Тя подмина с мълчание изказването на британския евроскептик Найджъл Фараж, че Обединеното кралство напуска “този все повече германско доминиран съюз”, защото “не искаме да плащаме грешките на Меркел”. Фараж определи решението на Меркел за мигрантите като “най-слабото политическо решение от Втората световна война насам” и поиска тя да се извини за него.

Евродепутатите използваха присъствието на канцлера да се застъпят за премахване на граничния контрол между Австрия и Германия, за изключването на партията на Виктор Орбан от ЕНП, за запазване на италианския бюджет, за социална икономика, за облагане на компютърния бизнес и др.

Български евродепутати не се включиха в дискусията с германския канцлер.