Бившите високопоставени държавни и партийни ръководители Сашо Миялков и Никола Тодоров бяха изключени от ВМРО-ДПМНЕ на заседание на Централния комитет на партията късно снощи, съобщава македонският печат.

В петък бяха изгонени седемте депутати, които гласуваха "за" конституционните промени в парламента. Изключен снощи бе и Петър Богоевски от Крушево, който преди това бе освободен от поста заместник генерален секретар на партията.

Кметът на Кавадарци и заместник председател на ВМРО-ДПМНЕ Митко Янчев и Костадин Богданов, член на Изпълнителния комитет, бяха освободени от постовете им, след като публично призоваха за участие в референдума, като се гласува "против" Преспанския договор с Гърция. Двамата принадлежаха към реформаторското крило на партията.

Заместник председателят Александър Николовски съобщи след заседанието, че се е състояло "историческо заседание на Централния комитет", на което било "изчистено лошото и се избистрило доброто". "ВМРО-ДПМНЕ приключва с бремето от миналото и продължава напред силно и реформирано", каза Николоски.

Той обвини изключения Миялков - дългогодишен директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване и братовчед на бившия премиер Никола Груевски, че участвал в осигуряването на мнозинство от две трети за гласуване на започване на конституционните поправки в парламента. Миналата година Миялков подаде оставка от всичките си постове в партията, а вчера отрече да е замесен в осигуряването на мнозинството в парламента, пише БТА.

Миялков е един от главните обвиняеми от Специалната прокуратура по четири дела. Преди заседанието на ЦК той призова за единство в партията, но и напомни, че ВМРО-ДПМНЕ винаги е била партия с прозападна ориентация.

За Груевски нямало информация да е участвал в осигуряване на мнозинството в Собранието.

ВМРО-ДПМНЕ поиска от прокуратурата да разследва информациите за натиск, заплахи, шантаж и подкупване на депутати.

Християн Мицкоски предложи на ЦК да се свика извънреден конгрес на партията, на който да бъде поставен въпросът за гласуване на доверие в него като председател. ЦК единодушно отхвърли предложението, защото смята, че няма необходимост от извънреден конгрес и председателят има пълна подкрепа, заяви Николовски.