Преди минути е приключила срещата между представители на министерствата на икономика и енергетиката, такива от инициативния комитет на засегнати села и представителят на фирма "Холсим". Протестиращите настояха да се прекрати дейността на кариерите, но екперти от Министерството на енергитика разясниха, че това може да стана след отрицателна оценка за въздействие върху околната среда. Тази оценка обаче все още не е завършена от местното РИОСВ. 

Директорът на местната екоинспекция доц. Стефан Шилев посочи, че през последната година са правени над 7 проверки, които не са отчели превишаване на нормите за шум или замърсеност на въздуха. Той отбеляза също, че екоминистеството взима всички мерки, за да не се стига до "геноцид" на местните жители.

Представителя на фирмата концесионер "Холсим" заяви, че искането на протестиращите за рекултивация на действаща кариера в момента може да се случи след изтичането на договора, а именно през 2022 година.

Всеки момент предстои представители на двете министерства, концесионерът и инициативния комитет ще направят пореден оглед на концесията, тъй като има съмнения, че концесионерът е излязак извън площата, която е определена по договор.

 

Очаквайте подробности!