Американският президент Доналд Тръмп заяви, че разпродажбите на фондовите пазари в сряда всъщност са дългоочаквана корекция. Президентът също така не пропусна да отправи нова порция критики към Федералния резерв, стигайки до там да определи действията на централната банка като „лудост“.

„Смятам, че… Фед прави грешка. Твърде са стегнати. Смятам, че Фед полудя“, заяви държавният глава преди политическо мероприятие в Пенсилвания, цитиран от Ройтерс.

Американската централна банка увеличи лихвените си проценти през септември и остави без промяна плановете си постепенно да стяга паричната си политика, прогнозирайки, че икономиката на страната ще се радва на поне още три години на растеж.

Това обаче доведе до критики от страна на Тръмп, според когото лихвените проценти се увеличават прекалено бързо при минимална инфлация и данни, които говорят за силна икономика.

Именно бързото нарастване на лихвите в САЩ стана една от причините за притесненията на инвеститорите, довели до разпродажбата на американски акции в сряда. В рамките на сесията Dow и S&P 500 загубиха над 3% от стойността си, а Nasdaq composite – над 4%, като за това допринесе и поевтиняването на книжата в технологичния сектор.

Тръмп отрече ефект върху по-лошото представяне да е оказал търговският конфликт на САЩ с Китай. „Не е това. Проблемът ми е с Фед“, заяви той в телефонно интервю с Fox News, цитирано от Bloomberg.

Какво значи според президента разпродажбата вижте в продължението на материала в Investor.bg.