“Заповядал съм да ме събудят по всяко едно време, ако има национална криза. Дори и да съм в делова среща“, Роналд Рейгън.

Президентът на САЩ наистина беше събуден, но от музиея "Роналд Рейгън", недалеч от Лос Анджелис.

С помощта на холограма, музеят пресъздава живота и изказванията на 40-тия президент на САЩ. Тя възпроизвежда с голяма точност гласа, външния вид и дори жестовете на държавния глава.

Проектът по създаването на холограмата отнема на разработчиците 4 години, а инвестицията е в размер на един милион долара.

Резултатът, обаче, е изключителен, твърдят журналисти, присъствали на вчерашната презентация в президентската библиотека в музея "Роналд Рейгън", пишат от БТА.

"Ако трябва да съм честна, усещането е разтърсващо", заяви пред Франс прес Джоан Дрейк, работила в Белия дом във втория мандат на Рейгън и по-късно съпътствала го до смъртта му като негов говорител и помощник.

"Имах усещането, че съм до самия него", каза Джон Хюбуш, близък на покойния президент и ръководител на музея и фондацията "Роналд Рейгън".

Създадена с помощта на високите технологии, холограмата на Рейгън е триизмерна и се гледа без специални очила или други приспособления. Холограмата е изработена с помощта на актьор с телосложение, сходно на това на Рейгън.

За възпроизвеждане на лицето на президента са били използвани силиконови модели, а гласът е от автентични записи на негови изказвания.

Дали, обаче, Рейгън е бил "събуден" по време на национална криза, само можем да гадаем.

Белият дом е съпътстван с множество скандали след като управлението поема сегашния президент Доналд Тръмп. Новият държавен глава е широко критикуван, а мнозина смятат, че управлението му може да доведе до скъсване на дипломатически и икономически отношения с много страни, а още по-крайните му критици са на мнение, че може да се стигн дори до война.