Финландецът Яри Лиуку, който е сред най-опитните и високопоставени служители в Европол в борбата с тежката престъпност, даде много висока оценка на работата на българската полиция при разкриването на жестокото убийство на Виктория Маринова, предава "Канал3".

Ръководителят на Европейския център за борба с тежката организирана престъпност Лиукуе е поддържал ежедневна комуникация с ръководителя на българското бюро за връзка с Европол и отчете както неговия висок професионализъм, така и този на колегите му в София.

Именно Яри Лиуку е ръководил координацията на действията на Европол. Ето какво каза той:

"Бяхме в течение на този казус от самото му начало, защото България има свое бюро за връзка с Европол. Бяхме в готовност да предложим нашата помощ и обсъждахме случая, но нашата помощ не се наложи. Видя се, че българската страна се движи решително напред в разследването и свършиха превъзходна работа в разплитането на случая.

Впечатляващо е краткото време, за което се разви разследването и много бързо бе локализиран заподозряният и то в чужда страна. Аз самият бях разследващ полицай като млад и от личен опит твърдя, че свършихте много добра работа", коментира Яри Лиуку.