Популярността на т.нар. диетични, био, натурални или екохрани и напитки достигна големи размери. В почти всеки голям магазин вече има специални щандове за “био и диетични храни”, а не са малко и самостоятелните обекти, които предлагат изцяло такава продукция. Но наистина ли могат да помогнат в отслабването? 

Отговор на този въпрос търсим от д-р Красимир Хаджилазов - специалист по ендокринология и болести на обмяната. Работи като ендокринолог в Клиниката по ендокринология към Втора градска болница в София. Притежава множество следдипломни квалификации и специализации в областта на обменните заболявания.

- Д-р Хаджилазов, можете ли да дадете правилните и точни определения за това що е то диетичен и биопродукт?

- Аз също си задавах този въпрос и след като проучих, установих, че биохрани би трябвало да са тези, които се отглеждат или съответно добиват в райони, в които няма химически комбинати, замърсяващи въздуха и почвата. И, което е много важно -замърсяващи водите. Не е тайна, че поливането е изключително важен момент в отглеждането на растителната продукция, а знаем, че в някои реки -подпочвени или надпочвени, се изливат за съжаление недоизчистени или частично преработени отпадъчни продукти от редица заводи. 

Т.е. първото условие за добиване на биохрани е те да се отглеждат върху чисти, незамърсени почви. Същото се отнася и за животните, които са на паша в такива райони. 

Другото важно условие за добиване на храни, в т.ч. месо, яйца, както и риба, е животните да не се хранят с хранителни смески и продукти, в които са добавени хормони за засилване на растежа, както и антибиотици и други компоненти, които да стимулират по някакъв начин добива на някаква реколта или нарастване телесното тегло на животните. 

- А може ли да се гарантира, че има ферми, които на 100 % произвеждат чисти биопродукти?

- Чуваме, че има някъде в Балкана, в планините. Професионалисти от дадени области ходят специално по тези места да търсят такива ферми. Но пак ще повторя другото условие -макар и отглеждани върху чисти почви, тези животни не трябва да се хранят със смески, които стимулират растежа. И тогава вече можем да кажем, че определен продукт -бил той животински или растителен, е биологичен и няма от какво да се безпокоят онези, които залагат на качеството му от тази гледна точка. 

Да, някои производители може и да не влагат такива смески -антибиотици, хормони, но бидейки в почвата такива комбинации, или пръскане на културите с препарати, съответно пак влизат в организма и нямам как да се твърди, че са на 100% биопродукти. 

Д-р Красимир Хаджилазов

- Може ли да се отслабне по-лесно с диетични и биопродукти? 

- Първо да изясним и понятието “диетични” продукти. Самото понятие в по-широк смисъл обозначава разбирането за диетични продукти, когато концентрираме вниманието си върху използването им с цел отслабване. В по-тесен смисъл се има предвид използване на хранителни продукти, които не съдържат точно определени компоненти. Такива, които даден човек не може да усвои или да обработи, дори може да получи алергични реакции, също и гастроинтестинални реакции от тяхната употреба. Имам предвид хора с да речем вроден дефект по отношение обмяната на лактозата, обмяната на глутена и т.н. Иначе, както вече споменах, в по-широк аспект - един продукт е диетичен тогава, когато е с по-малко калории.

- Обяснете по-ясно: как и какво да ядем, така че хем да сме заситени, хем да отслабваме?

- По принцип, когато говорим за отслабване, трябва да имаме предвид, че всеки от нас е нужно да приема толкова хранителни продукти, колкото са му необходими да покрият като енергиен източник работата, която през деня вършим: като физически движения и професионална работа. Когато човек изразходва по-малко от това, което е консумирал, то остава в организма като запас на енергия, най-общо казано. И най-често под формата на мазнини. Всъщност независимо дали човек ще консумира повече мазнини, въглехидрати или белтъчини, когато всичко това е натрупано и не е изгорено, се превръща в мастна тъкан и съответно той напълнява. В днешно време сякаш повече напълняваме от прекомерната употреба на въглехидрати. У хората си остава представата, че от мазнините се пълнее, затова отбягват тлъсто месо, сланина и прочее. А в крайна сметка съсредоточават вниманието си основно върху растителни източници, като голяма част от тях представляват тестените изделия. Те обаче са един от източниците на калории и на въглехидрати. 

Много често се получава изненада, когато покажа на моите лекции, че един млечен шоколад и един черен шоколад, т.е. с високо съдържание на какао, практически съдържат едно и също количество калории. Защото единият шоколад съдържа захар, другият -повече какао и така практически се изравняват калориите. А когато говорим за отслабване, на нас ни е нужно намаляване на притока на калории. Само ще припомня, че човек с нормално телесно тегло се нуждае от 20-30 килокалории на ден, зависи от физическата работа, която извършва. Ако човек иска да напълнее, трябва да вдигне притока на калории до 30-40. Ако иска да отслабне, съответно трябва да намали калоража на 10-15 килокалории на килограм телесно тегло. Ако е по-лесно в цифри, както го пише на етикетите на повечето хранителни продукти - нужни са около 2000 калории на ден, а когато човек иска да отслабне, съответно е достатъчно да ги намали на 1200 например или на 1000. 

С всичко това искам да кажа, че калориите са си калории, а източникът, от който биха се получили, са трите типа хранителни продукти -белтъчини, мазнини, въглехидрати. Оттук нататък трябва да се съобразим конкретно с дадения човек -ако той има заболявания, свързани с повишаване нивата на холестерола, съответно трябва да набляга на храни с по-ниско съдържание на мазнини. 

Когато човекът е със захарен диабет, гледаме да има по-ниско количество и на въглехидрати. Белтъците са ни най-малкият проблем от гледна точка на повишаване на калоража. 

- Дадохте пример, че един т.нар. диетичен продукт може да съдържа същите калории, както и недиетичен...

- Точно така. Така че питате ме от самото начало, ето сега ще направя връзката между биопродукт и съответно диетичен продукт. Като веднага ще кажа следното: никъде не е казано, че един биопродукт, разбира се, отговарящ изцяло на критериите за такъв, задължително е и диетичен. Съвсем не трябва да мислим, че като става дума за биопродукт, можем да ядем от него колкото си искаме. От гледна точка на чисто диетичния елемент -човек колкото яде, толкова трябва и да изразходва. 

Вижте, от биопродукти няма да отслабнете, но ще си спестите приема на вредните за организма антибиотици, пестициди, торове и най-вече растежни хормони. Последните, попаднали в човешкото тяло, стимулират натрупване на излишни количества мазнини, както и по-ускорено израстване на организма и напълняване. Растежните хормони носят риск от ранни нарушения в хормоналния баланс, което може да доведе до разстройване в менструалния цикъл, риск от покачване на кръвната захар, артериалното налягане, дислипидемии и др., особено при съвременния по-застоял начин на живот. В този смисъл биохраните биха се оказали полезни в профилактиката на съвременните модерни заболявания, стига да се съобразим и с принципите на здравословното хранене.

На практика се оказва, че водещи при една здравословна диета са по-скоро количеството на приетата храна, начинът на комбиниране на хранителните продукти и, разбира се, адекватната физическа активност.

 Яна БОЯДЖИЕВА