Най-малко веднъж на всеки шест месеца трябва да се посещава гинеколог за рутинен преглед - всяка жена, която се грижи за здравето си, знае това. Трябва да направите среща с гинеколог, ако се появят няколко необичайни симптома.Но какви са тези признаци? Събрахме 10 от най-сериозните - ако ги забележите, не отлагайте посещението при лекар, може да ви спаси живота!

Кървене или изпускане между периодите

Не се паникьосвайте, ако забележите следи от кръв на бельото, но определено трябва да се консултирате с лекар.Този вид изпускане може да бъде първи признак на рак на маточната шийка - това е особено вярно, ако вече сте преминали през менопаузата.Причините за секретирането могат да бъдат по-малко плашещо - например хормонален дисбаланс.

Болка по време на секс

Дискомфортът по време на полов акт, свързан с някои нови практики, е съвсем нормален - обаче, ако болката стане редовна, определено трябва да се консултирате с лекар.Това може да е признак за недостатъчно смазване, вагинизъм (когато вагиналните мускулни спазми затрудняват проникването) или вулводиния (причинени от хиперактивни нервни влакна около вулвата).Също така, болката при полов акт може да бъде причинена от гъбични инфекции, STD, маточни фиброми или възпалителни заболявания на таза.

Промени в цикъла ви

Такива разстройства могат да имат много причини - цветна бременност, кърмене, хранителни разстройства, прекомерно физическо натоварване, синдром на поликистозните яйчници, преждевременна яйчникова недостатъчност, възпалителни заболявания на таза и маточни фиброиди. Но те са достатъчно сериозни и изискват вниманието на лекар.

Дълги и обилни периоди

Ако кървенето продължава повече от седем дни; ако трябва да смените една превръзка или тампон на час; ако през нощта трябва да станете, за да смените превръзката си -то  не забравяйте да се консултирате с лекар.Тези симптоми могат да показват заболявания като ендометриоза, хипотиреоидизъм и дори рак. Може да се дължат и на спонтанен аборт и на извънматочна бременност - потенциално животозастрашаващо състояние. Не пренебрегвайте този симптом, не забравяйте да се консултирате с лекар!

Вашето PMS е просто ужасно

Въпреки че причините за пременструалния синдром все още не са напълно разбрани, се смята, че колебанията на серотонин могат да причинят чувство на депресия, умора, желание за храна и промени в съня. В допълнение, беше установено, че някои жени с тежък ПМС имат недиагностицирана депресия. Консултирайте се с лекар - това може да бъде много важно.

Имате прекомерно подуване

Прекалено заобленият корем е един от най-честите симптоми на рак на яйчниците. Особено важно е да се консултирате с лекар, ако подуването е придружено от чувство на дискомфорт и тъп болка и отокът не преминава след началото на менструацията.

Сърбеж или изгаряне по време на уриниране

Това може да бъде неприятен симптом на инфекция на пикочните пътища. Но ако тези симптоми са съпроводени от промяна в цвета или текстурата на вулвата, те могат да показват рак в тази област. Във всеки случай спешно се консултирайте с лекар!

Често желание за уриниране

Ако забележите, че сте започнали да уринирате по-често, не забравяйте да се консултирате с лекар: това може да е признак на маточни фибромии или дори диабет - особено ако желанието за уриниране е придружено от постоянна силна жажда.

Необичайно вагинално освобождаване

Повечето жени в определен период от цикъла наблюдават освобождаване от влагалището -по този начин тялото им се отървава от мъртвите клетки и бактериите в репродуктивните органи, като ги предпазва от инфекции. Те обикновено са бистри или млечнобели и почти без мирис. Но трябва да се свържете с Вашия лекар, ако секретът променя цвета или миризмата си, става по-обилен и се променя структурата му. Това може да е признак на рак на шийката на матката, диабет, полово предавани инфекции, вагинална атрофия или трихомониаза и други инфекции.

Болка в таза или корема

Остра болка или по-слаба, но продължителна и редовна - повод да се потърси незабавно медицинска помощ. Можем да говорим за ендометриоза, състояние, при което тъканите на матката излизат отвъд нея. Това е сериозна болест, която изисква вниманието на лекар - не забравяйте да се свържете с вашия гинеколог!/jenata.blitz.bg