Убийство. Жестоко. Брутално. Нечовешко. На една 30-годишна жена в Русе. Виктория Маринова. Журналистка.

Сега знам, че ще ме псувате, намразите, заклеймите, плюете, заплюете, храчите, обиждате. Ама не е журналистка. Журналистка е толкова, колкото аз съм шофьор на ТИР в ДАП-а и карам "Скания" в Кипър с десен волан, с категория В и с помощник-шофьор професионалист или пък съм пилот на самолет Ан-24 с помощник вторият пилот. Да водиш модно предаване за плиткоумни зрители по някаква русенска кабеларка или пък предаване, снимано от друг, не те прави журналист, още повече разследващ. Прави те водещ. Толкова. Все едно Никол Станкулова да е журналистка или Ильо Драфилов от "Кисс 13" да е коментатор на футболни срещи. Айде холан! Убийство е. Жестоко, брутално, нечовешко.

Престъплението е от ревност. Затова говори жестоката садистичност, с което е извършено. Субектът е изпаднал в дива ярост, със замъглен ум и напълно изгубен разсъдък. Животински е задоволил половия си нагон, а след това е размазал и обезобразил лицето й. Това говори за ясен почерк и подпис: Само аз мога да те виждам и гледам такава.

Унижение. Защото изнасилването е най-голямото унижение за една жена. То манифестира превъзходство над нея. Казва ясно: Аз съм по-силен от теб, аз те превъзхождам, а ти си нищо!

Бруталност. В момент на умопобъркване. Отново манифестиране на превъзходство и задоволяване на низкото лично его и декламиране, показване, заявяване на сила. На жертвата и на обществото.

Нечовешко. Ревнивците за нечовеци. Любомор е думата за ревност на сръбски. Мор за любовта. Ревността убива всичко. Дори и живот затрива. А в случая е точно така. Садистично, дяволско задоволяване на низките страсти. Може би е бил отхвърлен, може би е бил тайно влюбен, но въобразил си, че и тя е влюбена в него. А може би е имал вземане-даване с нея - дали с една среща, дали с повече. Но убиецът е твърдо решил, че друг, освен него, тази жена няма да притежава, няма да има, няма да погледне. И я е убил. В момент на загуба на разсъдъка си от ревността.

Писна ми. От престъпленията, грабежите, нападенията, кражбите, ширещата се престъпност у нас. Писна ми и от това, че жестоко убитата Виктория е журналистка. Утре ще пътувам със "Скания"-та през Предела към София. Това, че ще се возя в кабината, прави ли ме шофьор?