Умерената позиция трябва да бъде част от политическото разрешение за северозападната сирийска провинция Идлиб, заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от „Анадолската агенция“, цитирана от "Фокус". Държавният глава посочи, че след началото на идлибския въпрос, Турция е поставила като свои приоритети мирните граждани, запазването на зоната на деескалация и защитаването на умерените опозиционни групи.

„Различните страни имат различни мнения за умерената опозиция“, заяви Ердоган. „Но ние мислим, че умерената опозиция трябва да остане в политическия процес“.

Турският президент подчерта, че участието на опозицията е нужно за нормалното протичане на женевския и астанинския мирни процеси, визирайки постигнатите по-рано споразумения за Сирия в ООН и на тристранните срещи на върха между Иран, Русия и Турция.

Анкара се противопоставя на всички опити, които целят да злепоставят умерената опозиция, чрез приравняването й с „терористите“, подчерта Ердоган.

Освен това турският лидер изрази задоволството си от споразумението за създаване на демилтаризирана зона в Идлиб, подписана от Анкара и Москва в Сочи. Той увери, че опозиционните формирования ще останат в своите райони и на радикалните групировки, определени от двете страни заедно, няма да им бъде позволено да оперират в региона.

В своето съобщение, Ердоган изрази категоричното си намерение, Турция да не допусне присъствието на терористични групировки на границата на страната със Сирия. „Турция доказа решимостта си много пъти в миналото в Африн, Джарабулус, Ал Баб и Идлиб“, заяви той.

„Турция никога няма да направи отстъпки на терористични организации“, отсече държавният глава, като посочи, че няма шанс тази политика да се промени.

По неговите думи, Турция винаги е имала ясни приоритети да се бори срещу всички терористични групировки и най-вече „Ислямска държава“.

„Прочистването от терористи на районите, контролирани от (сирийските кюрдски) „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) е изключително важно“, продължи Ердоган, като не пропусна да отбележи, че помощта на САЩ за тези групировки „трябва да престане“, тъй като подобни неща „вредят на регионалния баланс и на мира между народите от региона“.

„Очакваме Русия да подкрепи Турция в нейните действия срещу терористичните групировки и конкретно срещу ОНС, (сирийската кюрдска партия) „Демократичен съюз“ и „Работнческата партия на Кюрдистан“ (ПКК)“, отбеляза турският държавен глава.

След като изрази задоволството си от отношенията между Анкара и Москва, Ердоган посочи, че Турция предприема стъпки за допълнителното разширяване на хуманитарните и културните връзки, както и съвместните енергийни проекти и общите инвестиции.

„Вярвам, че народите на Турция и Русия... трябва да бъдат в дълбоки, искрени и близки отношения. Искам да подчертая, че ние винаги ще подкрепяме инициативи в тази посока“, добави той.