Икономичното шофиране е относително понятие, тъй като зависи от голям брой фактори – тегло на автомобила, аеродинамика, състояние на пътното платно, наличието на вятър и много други.

Важна роля играе и трансмисията (разходът при движение на 8-а предавка при автоматик е различен от този при 5-а на механична скоростна кутия), така че е доста трудно да се определи с каква скорост трябва да се движи една кола, за да харчи най-малко.

Все пак някои експерти се опитват да изчислят какво точно е нужно. Те са категорични, че предоставените от производителя данни няма как да бъдат верни, тъй като са постигнати в лабораторни условия, тоест на стендове, на които автомобилът имитира ускорение и спиране, свойствени за движение в градски условия, пише "Дунав мост".

Според все още действащата европейска методика, резултатите се изчисляват, когато автомобилът ускорява до позволената в града скорост от 50 км/ч за не по-малко от 25 секунди. При изчисление на смесен разход, който включва и движение извън града, ускорението е до 70 км/ч. При тази скорост на максимална предавка се измерва и разходът на гориво. Стрелката на оборотомера при 6-та предавка на скоростната кутия трябва да бъде около 1500 об/мин.

1. Проверявайте редовно геометрията на осите

Всяко изменение на монтажните ъгли на колелата се отразява на стабилността и управляемостта на автомобила, а също така увеличава разхода на гориво и води до преждевременно износване на гумите.

2. Избирайте правилни гуми и проверявайте налягането им минимум веднъж седмично

Ако вашият автомобил е оборудван със система TPM за следене на налягането на гумите, проверявайте и нея регулярно.

3. Използвайте максимално инерцията

Добро постижение за всеки шофьор на е, ако кара по инерция поне през 20% от времето на движение.

4. Преценявайте и предвиждайте пътната обстановка напред

Ако правилно осъзнавате какво се случва пред вас, ще можете да се похвалите с нисък разход на гориво. Например при приближаване до червен светофар на кръстовище е добре да се движите по инерция с ниска скорост и по възможност да не натискате нито педала на спирачката, нито педала на газта.

5. Минавайте редовно на сервизни обслужвания

Това ще намали както разхода на гориво, така и износването на детайлите и ще намали непредвидените престои за ремонт.

6. Подгрявайте двигателя

В студено време е най-добре да имате електрическа подгряваща система, вградена в двигателя. Ако тръгвате от гараж, където има ток, най-добре е да включите удължител и да подгреете двигателя с електрически отоплител. Стартирайки двигателя при оптимална температура, ще намалите и разхода на гориво, и вредните емисии.

7. Проверявайте редовно спирачките

Клеясалите спирачки водят до значително увеличаване на разхода на гориво. Затова минимум веднъж годишно, проверявайте спирачките.

8. Избягвайте работата на празен ход на двигателя

Много митове има около работата на двигателя на празен ход. Един от тях е, че така най-добре се подгрява двигателят. Но истината е, че почти винаги работата на празен ход на двигателя е напълно безсмислена и само увеличава разхода на гориво и вредните емисии. Ако спирате за повече от 20 секунди, горещо се препоръчва да изключвате двигателя.

9. Намалете максималната скорост от 90 на 80 км/ч.

Така, освен че ще намалите разхода с до 10%, и в значителна степен ще намалите износването на автомобила. При движение с 80 вместо с 90 км/ч, времето за изминаване на маршрута се увеличава с по-малко от 10%.