Множество сигнали за паднали предмети в следствие на силния вятър са приети днес от жители на Северозападна България, съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

По данни на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" най-сериозно е засегната област Монтана. Там е съобщено за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети. Мобилизирани са всички екипи на пожарната и полицията, включително и колегите им, които са в почивка. Няма пострадали хора.

 

В София са получени 4 сигнала за паднали дървета и клони, съобщи пред „Фокус" директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция" към Столична община Красимир Димитров.

 

„3 от сигналите са за паднали дървета, един е за паднали клони. И 4-те сигнала са в различни райони на София. Аварийните екипи вече са реагирали на два от сигналите, няма пострадали хора. Едно от дърветата е паднало за автомобил, други данни за щети към момента няма.

 

От пожарната припомнят, че при такива случаи хората не трябва да остават на открито, защото има опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре е да затворят плътно вратите и прозорците в дома си, да приберат незакрепени предмети от терасите си, а ако са на открито, да потърсят временно заслон.

 

Синоптиците очакват пориви на вятъра до 50-60 км/ч. В 23 области на страната е обявен жълт код за опасно силен вятър. Той ще е най-силен в Северозападна България. Там на моменти поривите ще бъдат над 70 км/ч. За вторник предупреждението ще бъде в сила за цялата страна.