Възможно е още днес Конституционният съд да отстрани президента Игор Додон от власт, пише молдовското издание на “Комсомолская правда“, цитирано от Фокус. Решението на Конституционния съд може да бъде взето още в понеделник, 24 септември.

Настоящата политическа криза избухна в Молдова заради опита на премиера Павел Филип да замени двамата министри. Ръководителите на министерствата на земеделието и здравеопазването бяха освободени, а Николай Чубук и Силвия Раду бяха номинирани за техните длъжности, съответно. Много скоро обаче стана известно, че президентът на Молдова Игор Додон наложи негативна резолюция относно амбициите на кандидатите, като се позова на непригодността им за тези постове.

В спешен порядък членовете на екипа на Демократичната партия на Молдова, начело с Сергей Сърбу, подадоха в петък, 21 септември, искане до Конституционния съд за временно прекратяване на правомощията на президента Игор Додон, във връзка с отказа му да назначи нови министри в правителството на Филип.

Най-вероятно решението ще бъде взето още в понеделник сутринта. Това се потвърждава от факта, че премиерът Павел Филип отложи заседанието на кабинета миналата седмица за 24 септември в 15.00 часа.

Между другото, за Игор Додон това няма да е първото временно отстраняване от длъжност. Този факт (поради "системно неспазване на Конституцията, неизпълнение на задълженията и злоупотреба с власт) е предизвикал разговори в коридорите на властта за възможен импийчмънт на президента.