Политици от Свободната демократическа партия (СвДП), „Левица“, „Зелени“ и „Алтернатива за Германия“ отказаха поканата за присъствие на официалния банкет, който ще бъде организиран в чест на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава националният ежедневник Die Welt, като припомня, че той пристига на двудневно държавно посещения в страната на 27 септември.

Водещи политици от изброените партии, включително председателите и фракционните им лидери, са отклонили поканата с аргумента, че даването на държавен банкет в чест на Ердоган „не е уместно“ за воденето на иначе необходимия диалог с него. Преди всичко трябва да бъдат обсъдени „изключително проблематични въпроси като действията на Турция Сирия или задържането на дисиденти", категорични за германските политици,л пише "Фокус".

В качеството си на премиер и президент на Турция, Ердоган е посещавал Германия повече от десетина пъти през последните 15 години. Но предстоящото му след броени дни е първото държавно, което ще се проведе по покана на президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер. За разлика от работните посещения, държавното включва прием с военни почести и официален банкет, който ще бъде организиран от Щайнмайер в двореца Белвю в Берлин.