7 години след размириците - Катуница не е същата след смъртта на двете момчета. Тъгата и болката у близките на Ангел и Павел е голяма и се оказва, че дори и с времето, раните трудно зарастват. Рашкови вече не живеят в населеното място, но жителите никога няма да забравят цената, която платиха, за да се случи всичко това, съобщава TrafficNews.bg.

С мирно шествие тази вечер Катуница ще отбележи седем години от убийството на 19-годишния Ангел Петров и смъртта на 17-годишния Павел Толев. Едното момче беше прегазено от бус, пълен с приближени до ромския бизнесмен Кирил Рашков, а другото почина по време на протестно шествие.

Сутринта се състоя възпоменателна панихида в местната църква. Довечера в 19 часа от кметството на селото ще се тръгне шествие до лобното място на Ангел.

“Шествието се превърна в традиция и без да се организираме, хората сами се събират и тръгват към мястото, където загина моят племеник”, заяви вуйчото на Ангел - Веселин Христов. 

Очаква се хората да извървят пътя до лобното му място със запалена свещ, която да оставят пред мемориалната плоча. След това ще  запазят минута мълчание. 

Смъртта на двете деца потресе България и страната ни беше залята от протести. Сблъсъци с полицията, преобърнати автомобили и опожарени къщи – така изглеждаше Катуница точно преди 7 години. Яростта на хората се изля върху клана Рашкови.

Днес за трагичния инцидент напомнят паметните плочи на двете деца и опожарените имоти на фамилия Рашкови.

„Голяма болка има по децата, които загинаха и разочарование, защото нищо не беше направено, за да възтържествува някаква справедливост.

Няма осъдителни присъди за всичко онова, което се случи.”, заяви още Христов.

„Много зле се чувстваме – болката е същата и има огромна болка, която времето не я лекува. Болка – най-вече за децата”, споделя майката на починалия Павел – Райна Толева.

Шофьорът, който прегази 19-годишния младеж, получи 15 години затвор. Той не изтърпя докрай наказанието си, защото почина зад решетките. Соченият за поръчител Кирил Рашков, излежа присъда от 2 години и половина лишаване от свобода заради закана за убийство към вуйчото на загиналия младеж. Жителите на населеното място не са доволни от развоя на съдебните процеси. В понеделник отново в 19 часа ще се проведе мирно шествие в памет на 17-годишния Павел Толев, който почина по време на протестите в Катуница.

Ето как премина шествието миналата година: