Два пъти получих доверието на гражданите, за да не позволя промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име. Да не приемам идеи и предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. Не отстъпвам от това мое обещание. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам. Това заяви президентът на Македония Георге Иванов пред Обединената македонска диаспора в американския град Детройт, съобщиха от кабинета му, предава скопският вестник „Независен“.

Иванов поясни, е съгласно член 7, ал. 3 от Закона за референдуми, никой не може да бъде задължен да гласува.

„Всеки гражданин има право да реши как ще постъпи по отношение на този референдум, да излезе и да гласува, или да не излезе и да го бойкотира“, категоричен бе президентът на Македония.

„Що се отнася до мен, аз вече гласувах – добави Георги Иванов. - Гласувах пред 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от онези, които дадоха своя глас за Република Македония да се конституира като суверенна и независима държава, със свое име и достойнство. Не отстъпвам от това свое решение. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам. Когато приех функцията на президент на Република Македония, положих свещена клетва, че ще почитам конституцията и законите. Не отстъпвам от тази своя клетва. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам“.

Той поясни, че според конституцията на страната, суверенитета произлиза от гражданите и принадлежи на тях.

„Не може да позволите на някого да ви вземе това право, не може да позволите някой да ви десуверенизира. Не позволявайте на някой друг да контролира вашата съвест и вашата национална гордост“, изтъкна Иванов.