Общинският съвет в Пловдив все пак ще гласува продажбата чрез търг на двата имота от 21 дка край Братската могила, оценени за над 20 млн. лева. Заседанието ще бъде в четвъртък, като предложението е копи-пейст, от предходната сесия. Тогава то бе отложено с искане от Димитър Кацарски поради технически причини.

„В момента цената на имотите в Пловдив е безпрецедентна! Двата терена са предвидени за застрояване,а това, което направихме през последните месеци е да намалим строителството в зоната от 80 % на 60 %. Това дава възможност да няма презастрояване в района, а отделно имаме лимит за боря на етажите. Няма нещо в предложението, което да не кореспондира с градските планове за развитие. Неразумно е да се казва – спрете да строите, защото градът е презастроен”, каза кметът Иван Тотев на предишната сесия.

Ако тези парцели бъдат продадени на пазарните им цени, то може да се финансира „Модър- Царевец” или първия етап на стадион „Пловдив”.

Припомняме, че още през месец март, общинарите гласуваха промените, с които изчистиха пътя към продажбата на терените в ЖК „Отдих и култура”. Въпреки че тогава общинарите разделиха по-големия парцел на 8 УПИ-та, търгът за имотът е сложен за продажба в целия си обем от 16 декара. Той е с лице към бул. „Копривщица” и бил. „Свобода”, а в момента там е огромна поляна, на която често гостуват циркове и увеселителни паркове.

Пазарната оценка, на която е оценен имотът е 16 195 000 лева, а данъчната оценка е 685 681 лева.

Във всеки от разделените парцели ще може да се направи свободно жилищно застрояване до 18 метра височина. Плътността на застрояване е 60 %, а общото озеленяване минимум 40 %. Записано е, че трябва да се осигури 100 % паркиране в границите на УПИ-тата.

Другият парцел се намира непосредствено до големия. Той е на площ от близо 5 дка, като върху него в момента има няколко постройки. Там оценката на имота е 4,7 млн. лева, а данъчната 211 000 лева.