10 милиона евро ще бъдат инвестирани за създаването на завод за производство на електромобили край Пловдив, съобщава  SeeNews, цитирани от „Конкурент“.

На българския пазар за автомобилостроене ще стъпи китайският производител на електрически автомобили Cenntro Automotive Corporation и нейният партньор, базираният в Люксембург SEVIC eMobility.

Cenntro и SEVIC eMobility възнамеряват да инвестират 10 млн. евро през следващите три години и да произвеждат в България 60% от частите за малките електрически автомобили. За целта инвеститорите планират да наемат 250-300 служители за фабриката, която ше бъде разположена в икономическата зона на Тракия.

Така за първи път електромобили ще имат етикет "Произведено в България" или "Произведено в ЕС". Производството ще бъде насочено основно към специализиран електрически транспорт.

"Ще се предлагат електромобили с различни предназначения - за хладилен транспорт, за събиране на отпадъци, за почистване на улици", разкриха още инвеститорите.

Електромобилите с мощност от 10 kW са с височина от 1,9 метра, дължина 3,7 метра и ширина 1,4 метра,  a товарният им капацитет е 500 кг.

Електрическото превозно средство няма да се нуждае от специална станция за зареждане, като ще може да бъде включено директно в електрическата мрежа. Елмашините ще бъдат снабдени с оловно-цинкова или литиево-йонна батерия, осигуряваща пробег от 130 километра.

Цената на автомобила с оловно-цинкова батерия ще бъде 15 000 евро, а с литиево-йонната батерия ще бъде 18 000 евро.

През юли Петър Уанг, главен изпълнителен директор на Cenntro Automotive Corporation, анонсира, че двамата партньори планират да превърнат фабриката в регионален център не само за сглобяване на електрически превозни средства, но и за производство на части за тях, както и за поддръжка.

"B мoмeнтa гo cглoбявaмe в пapтньopcтвo c мecтнa ĸoмпaния, a cлeд тpи гoдини щe мoжeм дa нaпpaвим пpoдyĸт, ĸoйтo e изцялo нaш и дa cъздaвaмe paзлични ĸoмпoнeнти зaeднo c бългapcĸи фиpми", ĸоментират от компанията.

Цeлтa нa ЅЕVІС еМоbіlіtу e дa гeнepиpa дoбaвeнa cтoйнocт чpeз пpoизвoдcтвoтo нa eлeĸтpoмoбилa.