Индийската полиция арестува вчера католическия епископ Франко Мулакал, който ръководи диоцеза на Джаландхар, след като той бе обвинен от монахиня от южния индийски щат Керала, че я е изнасилвал в продължение на две години, съобщи Асошиейтед прес.

През юни монахинята подала оплакване в полицията, че между 2014 и 2016 г. епископът я е изнасилвал. Той отрича и казва, че монахинята му била сърдита, защото й наложил дисциплинарно наказание, предаде БТА.

За ареста на епископа бе съобщено, след като от четири дни полицията в град Кочи го разпитва по случая. От две седмици десетки монахини, активисти, студенти и правозащитници протестират пред съда в Кочи, настоявайки Мулакал да бъде изправен пред съда.

Монахинята заяви, че е била принудена да се се обърне към полицията, защото църковните власти не са реагирали на нейните оплаквания.

Вчера Светият престол временно освободи Малакал от пастирските му задължения като ръководител на диоцеза на Джаландхар. Предстои съдия да реши кога епископът да бъде официално обвинен.