Кипърски риболовен кораб бе задържан в петък от турския флот край северозападния бряг на Кипър.

Риболовният кораб с кипърски флаг е собственост на кипърски бизнесмен, а екипажът му е от граждани на Египет. Той е плавал в международни води в северозападната част на острова, в близост до нос Кормакитис, който се намира в окупираните територии. Рибарският кораб е бил спрян от турски военен кораб за проверка, при което турски войници са се качили на борда му и са задържали екипажа. Кипърската лодка е изтеглена в пристанището на Кирения в окупираните територии, където се намира и понастоящем.

Според турската армия и кипърските турски власти кипърският кораб е навлязъл незаконно в "териториалните води" на непризнатата Севернокипърска турска република и е извършвал незаконен риболов. Т.нар. вицепремиер и външен министър на самообявилата се република Кудрет Йозерсай съобщи, че днес сутринта петимата рибари ще бъдат изправени пред съда.

Правителството на Кипър нарече инцидента "сериозен". То е подало вече протест пред ООН и компетентните служби са започнали процедури за освобождаване на екипажа и връщане на лодката. Мисията и мироопазващите сили на ООН в Кипър са в контакт с двете страни в опит за разрешаване на проблема.

За последните месеци това е четвъртият случай, когато кораби на турския военен флот преследват рибарски кораби на Кипър, плаващи около острова, но първият, когато се стига до арест. През февруари тази година турски военни кораби блокираха газовите сондажи на Кипър, като попречиха на сондажната платформа на италианската Eniда стигне до определения участък за пробиване.