С идването на есента дългите планински преходи все по-често отпадат от плановете  за уикенда. И разбираемо – необходима  е по-сериозна екипировка, за да посрещнем капризите на времето, които може да ни изненадат във всеки момент. Затова и днес ще ви предложим една чудесна идея за прекарване на свободното време – разходка сред природата в градски условия, пише Trafficnews.bg

Водопадът „Сучурум” се намира само на километър и половина от центъра на град Карлово, а до него се стига по новоизградена алея, по която може да ходите и с токчета.

 

Дестинацията се намира само на 60 км от Пловдив, така че спокойно може да го планувате, дори и за един следобед. След като стигнете до китното градче и вече сте обиколили всички забележителности като къщата-музей на Васил Левски, Куршум-Джамия или Историчския музей трябва да се отправите към централната пешеходна улица.

 

От площада пред Дома на културата и хотел „Щерев” се тръгва по улица „Водопад” , минавате през градския парк и вървите само направо. Съвсем наскоро на алеята е правен ремонт и е поставено осветление. Зоната е пешеходна, така че трябва да оставите автомобила си.

По пътя ще видите и вълнено-текстилната фабрика на Евлоги и Христо Георгиеви. Тя е обявена като групов паметник на културата и архитектурното строителство. Построена със средства на Евлоги Георгиев през 1891 г. Дарена е на карловската Градска община за издръжка на местните училища. 

По пътя за водопада започват и маркирани пътеки към хижите „Хубавец”, „Балкански рози”, „Васил Левски”, както и към кръста, който се намира над Карлово.

Ще видите също така едно малко водопадче, но няма да се връщате защото това не е крайната цел.

Сучурум се намира след ВЕЦ „Васил Левски”. 

След като влезете в двора трябва да изкачите и няколко стъпала, за да видите и самия водопад.

Въпреки че ВЕЦ-а разваля част от гледката, няма да останете разочаровани и ще може да си направите красива снимка за спомен от разходката.