Южната част на скандинавския полуостров се подготвя днес за мощна буря, а метеорологичните служби съветват хората да останат на закрито, за да не пострадат от вдигнати от вятъра предмети, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Очаква се бурята Кнуд да връхлети Северна Дания към 14 часа (12 ч. по Гринуич), съобщиха метеоролозите от датската служба ДМИ. Норвежката служба обяви най-висока степен на тревога за южните райони на Норвегия, предупреждавайки за бурни ветрове. Фериботните компании "Калър лайн" и "Фьорд лайн" отмениха няколко пътнически рейса между пристанища в Норвегия и Дания, а превозвачът "Стена лайн" анулира няколко фериботни рейса между Швеция и Дания.

Според прогнозите има опасност ветрове със скорост до 160 км/ч да предизвикат високи вълни в протока Скагерак между Норвегия, Швеция и северната част на полуостров Ютланд в Дания. Железопътните компании и компаниите за комунални услуги се подготвят за прекъсвания на тока и за евентуално разчистване на повалени от бурята дървета. Движението на някои регионални влакове в Западна Швеция са спрени като предохранителна мярка до утре следобед. /