Д-р Динчо Георгиев е акушер-гинеколог, специалист в хистероскопска и лапароскопска хирургия. Завършва Медицинска академия-София през 1982 г., след което работи последователно като лекар в с. Литаково, АГ-отделението на Районна болница - Нова Загора, АГ-комплекс на Окръжна болница - Сливен. От 20 години работи в Първа АГ-болница “Света София” - бившата “Тина Киркова” в София.

През 1988 г. взима специалност “Акушерство и гинекология” в “Майчин дом” - София. След това е специализирал отделни курсове - ултразвукова диагностика в АГ; колпоскопска диагностика; оперативна гинекология.

От 1997 г. започва специализация по ендоскопска диагностика и хирургия в АГ последователно при проф. Де Блоок - Университетска болница “Амстердам“ - Холандия, проф. Милиец, д-р Д. Жане в болница “Сент Антоан” и клиника “Ноаретс” в Париж, Франция.

- Д-р Георгиев, в каква възраст най-често се проявяват смущения в нивата на женските полови хормони?

- Жените в различен период от живота си, но все пак главно между 15 и 50 години, имат оплаквания, които след провеждане на необходимите изследвания се установява, че се дължат на смущения в нивата на женските полови хормони в кръвта.

- С какви характерни симптоми се изразяват тези смущения?

- Тези оплаквания се изразяват главно с кръвотечения извън менструалния цикъл, кръвоизливи, образуване на яйчникови кисти, закъснения или липса на менструация без наличие на бременност, липса на т.нар. овулация и по тази причина невъзможност за забременяване или пък зачеване и недоизносване на бременността (т.нар. инфертилитет). Изключително важно е при подобни проблеми е да се уточни причината - обикновено когато няма видим материален субстрат - например миомен възел, опитният гинеколог започва да търси хормонална причина.

- Какви изследвания трябва да се направят, за да се разбере дали има хормонална причина за проблемите?

- Женските полови хормони - фоликулостимулиращ, лутеинизиращ, естрадиол, пролактин, тестостерон, прогестерон, се произвеждат от определени структури - мозък, надбъбречни жлези, яйчници, плацента. Те са в точно определени количества през различните възрасти на жената, по време на бременност, в различните периоди на менструалния цикъл. Не съществува друг начин за определяне на количествата им освен изследването на нивото в кръвта - всичко, което може да се установи чрез гинекологичен преглед или ехография, е материален резултат на 

промените на хормоналните нива в различните органи 

(матка, яйчници, гърди, влагалище) или техните лигавици. Подчертавам силно това, защото всяка жена с такива проблеми трябва да го знае и да разбере, че правилно и точно лечение може да има само когато е направено такова изследване. 

За съжаление, подобни изследвания не се поемат от Здравната каса в по-голямата си част. А те имат огромно значение за репродуктивното здраве на жените и не трябва да се пропускат, въпреки че не са евтини (в момента около 120 лв.). Такива лаборатории има вече в повечето по-големи градове у нас. Но важното е, че след това жените трябва да бъдат консултирани от специалист по ендокринна гинекология. 

 

Д-р Динчо Георгиев

Това е една от най-трудните специализации в гинекологията, тъй като изисква подготовка не само по гинекология, но и по ендокринология. И затова не малка част от колегите я отбягват. По тази и ред други причини, като незнание или неглижиране на проблема, гинеколозите не правят това изследване и лекуват хормоналните смущения с каквото и да е противозачатъчно лекарство, което е твърде неточно, несигурно и непрофесионално. И казват на пациентката: пий там някакво противозачатъчно и всичко ще е наред. 

А редното е: има ли смущения, жената да се консултира със специалист по ендокринна гинекология. Най-малкото във всички университетски центрове, които са пет в България (София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора) има колеги, които могат да направят разумна консултация.

Искам също да отбележа, че заедно с другите хормони трябва да се изследва и TSH. Това е един от хормоните на щитовидната жлеза, който, без да навлизаме в подробности, има особено значение в регулацията на женските полови хормони, най-вече по време на бременност.

- Защо обръщате специално внимание на противозачатъчните?

- Обръщам внимание на всичко това, защото във всяка нормално снабдена аптека им поне 

10 вида противозачатъчни лекарства, 

които, естествено, са с големи различия като съдържание и начин на действие. Освен това при високо ниво на хормона пролактин (контролира състоянието на яйчниците и гърдите) противозачатъчните лекарства нямат абсолютно никакъв ефект. Изисква се продължително и упорито лечение със специфичен медикамент, намаляващ производството му в мозъчната структура - хипоталамус. 

След като гинекологът знае смущенията при жената, направил е гинекологичен и ехографски преглед, изследвал е нивата на женските полови хормони в точно определени периоди на менструалния цикъл в зависимост от конкретния случай, избира подходящите един или повече медикаменти, определя схемата за приложение и лечението може да започне. Спазването на тази последователност води до трайни резултати в лечението, а пропускането на някоя от изброените стъпки опорочават усилията на лекаря или пациента, независимо кой прави пропуските. 

В тази връзка бих искал да обясня, че засега световната медицина не е създала идеалното лекарство за тези проблеми (хормоналните) - лечението е от типа на т.нар. поддържащо, медикаменти се налага да се взимат от жената с такъв проблем дълго време - до около 40-45-годишна възраст, разбира се, по определена схема, съобразена със състоянието към дадения конкретен момент. Както вече споменах, лечението се провежда само с някои подходящи противозачатъчни лекарства за периоди от 3, 6 или 10 месеца, след което се дава почивка 1-2 месеца и после - отново.

Трябва да се отбележи също, че с времето възникна и алтернативно лечение - терапия с хормони на основата на фолиевата киселина. Но трябва да се има предвид, че резултат от лечението може да се очаква само при по-леките смущения. При по-сериозните от тях, за съжаление, лечението чрез различните видове хормонални медикаменти няма алтернатива.

- Много от жените се боят от хормоналното лечение дори и да е на основата на билки. Имат ли основание за притеснения?

- Първо, за лечение на такива проблеми няма препарати на билкова основа. Такива се прилагат при 

хормонозаместващата терапия при жени в менопауза

Но те са изключително слабо ефективни, по-скоро се разчита на плацебо ефекта им. А когато става дума за поликистозния синдром, решението е: или подходящи хапчета на базата на установените с изследването нива на хормоните, или тези на основата на фолиевата киселина.

- Рядко срещан проблем ли са хормоналните смущения?

- Подобни смущения въобще не са рядкост. От направените изследвания в Европа е установено, че около 25% от европейките са с подобен проблем, разбира се, изявен по различен начин и различна сила.

- Досега говорихме за консервативното лечение на хормоналните смущения. Налага ли се и в кои случаи и оперативно лечение?

- Да, всичко споменато дотук обхваща т.нар. консервативно лечение, но в определен процент от случаите се налага да се комбинира оперативно с консервативно лечение - при жени, които са формирали яйчникови кисти, неповлияващи се от медикаментозно лечение, се налага да се приложи първоначално определена оперативна интервенция, но обезателно последвана от изследване на нивата на хормоните и трайно и адекватно медикаментозно лечение. Бих си позволил да посъветвам, че когато дадена жена се нуждае от операция, трябва да знае, че съвременната тенденция е тя да се прави ендоскопски (т.нар. безкръвни операции). Те са по-малко травмиращи, престоят в болница е 24 часа, след 5-6 дни пациентката е напълно трудоспособна. Такива операции се извършват в големите АГ болници в страната, университетските здравни заведения, някои от окръжните болници и в редица частни медицински клиники. Все още за, съжаление, се предлага на жени с такива проблеми т.нар. обелване на яйчниците - това е отречена преди повече от 15 г. от световната медицина операция поради твърде краткият й ефект - около 2 г.

- В края на интервюто ни какво ще посъветвате нашите по-млади, а и по-възрастни читателки?

- Искам специално да обърна внимание, че когато става дума за момичета в пубертетна възраст 12-16 г. трябва да се знае, че в този период хормоналните смущения не са рядкост и това не бива да притеснява родителите. Момичетата трябва да бъдат приучени да се наблюдават, да водят стриктен менструален календар. Но, ако до 16-годишна възраст нещата не се регулират, още повече, ако дотогава не се е появила менструация, е задължителна консултацията със специалист, и то по детско-юношеска гинекология, каквито има в големите АГ болници и университетски центрове.

 Милена ВАСИЛЕВА