При оформянето на външния вид на едно помещение си има множество тънкости. Три от тях са изключително важни. Обзавеждайки една стая, винаги трябва да следим в нея да има хармония, баланс и контраст. 

Обърнете внимание на тези три неща и всяко помещение в дома ви ще изглежда още по-стилно и ефектно. 

Няма баланс между отделните детайли 

Когато работите с различни цветове и форми в едно помещение, трябва да намерите идеалния баланс между тях. При оформянето на пространството трябва да използвате както неутрални нюанси, които позволяват на окото да си почине, така и ярки цветове, които отделят ефектните детайли и създават изящни акценти.  

Същото правило важи и за формите. Използването на предмети с изключително ясни форми, например правоъгълни или овални, ще направи пространството скучно. Комбинирайте различните форми в равни пропорции или акцентирайте върху един от цветовете. Така помещението ще стане много по-интересно от визуална гледна точка.  

Всяка стая изглежда като отделен свят

Домът ви е едно цяло и въпреки че всяко едно помещение си има своите функции, те трябва да комуникират по между си хармонично. Тази цялост може да се поддържа с общ цвят, форма или материали. 

Например, ограничете се до един материал при подовата настилка или една тема, която да присъства във всички помещения. Не е задължително да се придържате към една и съща цветова гама във всички стаи, но ако в едната стая внесете няколко цветни акцента от другата,  ще успеете да създадете този плавен преход, за който говорим.  

Няма контраст в дизайна

Ако всички помещения в дома ви изглеждат еднакво, като от страница на някой каталог, това много често изглежда скучно. Тази грешка може да се поправи много лесно, само трябва да внесете лек контраст в интериора.

Можете да оживите цветовата гама с една акцентна стена, ярък килим на фигури, поднос с декоративни предмети с интересна форма, картина или скулптура. Това е много просто и не изисква големи разходи. /jenata.blitz.bg