Окуражаващи послания за договора от Преспа получи македонският премиер Зоран Заев от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс на среща във Вашингтон, съобщава вестник "Слободен печат". След срещата Пенс е написал в Туитър, че Вашингтон дава силна подкрепа на "историческия договор от Преспа", посочва изданието, цитирано от БТА.

Изпълнението на този договор ще осигури по-голяма сигурност в региона, отбелязва Пенс. Премиерът Заев пък, в своя профил във Фейсбук, написал, че Пенс е поздравил отговорността и решимостта при постигането на договора. На срещата със Заев Пенс е предал послания от президента на САЩ за подкрепата на Вашингтон за демонстрирания кураж и лидерство в осъществяването на необходимите реформи в страната и за постигнатото споразумение с Гърция, което отваря пътя за членство на Република Македония в НАТО и ЕС.

"Брюксел пред рухване, дори и България подкрепи Орбан", пише в заглавие вестник "Вечер". България след Полша, Италия, Австрия и Чехия открито изрази подкрепа към Унгария в конфликта, който Будапеща има с Брюксел, пише вестникът. Българските власти дадоха да се разбере, че ще подкрепят Унгария в актуалния конфликт с Европейския съюз, а това заяви и българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, пише изданието.

Също така Каракачанов посочи, че страните от Източна Европа, които са в Европейския съюз, трябва да се държат заедно, когато става въпрос за преговорите с Брюксел, пише "Вечер".