За хората с алергии дори и най-висококачествената храна може да се превърне в отрова. Негативната реакция на организма може да възникне при различни продукти (плодове, мляко, яйца, месо и т.н.), в които се съдържат алергени.

Теоретично всеки хранителен протеин може да причини алергични реакции. Има обаче продукти, които са по-опасни в това отношение.

Фъстъци

Веществата, които са част от фъстъците, могат да причинят най-силна алергична реакция. Това състояние е придружено от характерни симптоми: сърбеж, екзема и копривна треска по кожата; астматични атаки; кихане; подуване (по-често на лицето); болка в коремната кухина; понижаване на кръвното налягане; сърдечен арест; анафилактичен шок. Фъстъците са тежък и силно алергичен продукт. Хранителната алергия, причинена от фъстъците, е една от най-силните.

Морска храна

Тези продукти съдържат много протеини, а това вещество действа като алерген. Реакцията може да се получи както от рибата, така и от ракообразните (раци, омари, скариди) и други обитатели на морските дълбочини. В този случай алергиите се провокират от някои полипептиди (аргинин кетаза, паравалбумин, тропомиозин). Тези вещества се срещат в големи количества в морските дарове. Алергията се проявява под формата на такива симптоми: появяване на конюнктивит; болезнени усещания в коремната кухина; гадене, понякога повръщане; подуване на лигавиците на ларинкса и носа; дишането става трудно; повишена умора, сънливост; възникване на главоболие; появата на обрив по тялото и лигавиците, сърбеж на кожата; в по-тежки случаи се появява ангиоедем.

Различни ядки

При някои хора може да се появи алергична реакция след ядене на ядки. По ирония на съдбата този полезен продукт може да бъде опасен. Силни алергични свойства имат: бадеми; лешници; бразилски орех; кашу; орехи.

Яйца

Тъй като алергиите се дължат на протеини, не е изненадващо, че яйцата попадат в тази категория. Децата страдат най-много от този проблем. Ако детето има атопичен дерматит, шансовете то да има алергия към яйца са високи

Краве мляко

В млякото има вещества като лактоглобулин, казеин, лакталбумин. Те провокират развитието на алергична реакция. Най-често този проблем засяга деца до една година - в момента, когато в диетата се добави краве мляко или продукти, базирани на него. Алергията се среща при 2-7% от кърмачетата.

Соя

През последните години соята бе добавена към бебешките храна, което доведе до увеличаване на алергичните реакции при малки деца. Основният симптом на заболяването е нарушение в работата на храносмилателния тракт.

Пшеница

Пшеницата съдържа глутен, което при някои хора може да причини алергична реакция. Симптомите са различни: главоболие; нарушения в храносмилателната система; болезнени усещания в ставите; кожни обриви; хронична умора. Могат да настъпят и фибромиалгия, непоносимост към лактоза, малабсорбция на витамини.

Плодове

Плодовете са склад за витамини, минерали, фибри и пектини. Въпреки това, някои видове този плодове могат да причинят хранителна алергия. Най-често се случва негативна реакция върху екзотични плодове (цитрусови плодове, ананас, нар и други). Алергиите могат да се проявят под формата на аномалии в работата на храносмилателния тракт, подуване на лигавицата назофаринкс, обриви по кожата. При много редки случаи се наблюдават сериозни усложнения като анафилактичен шок.

Сусам

Семената и сусамовото масло могат да причинят както леки алергични реакции под формата на зачервяване на кожата, така и по-сериозни прояви като анафилактичен шок. В допълнение, има симптоми като: сърбеж; усещане за парене в очите и разкъсване; виене на свят; астматична кашлица, затруднено дишане, недостиг на въздух; болка в корема; оток в носната кухина и ларинкса; намаляване на кръвното налягане и т.н.