Възпитателката от основно училище "Отец Паисий" в старозагорското село Калояновец Весела Тодорова подаде оставка в сряда, защото се почувствала унижена и незащитена, след като същия ден около обяд била нападната в училището от родителите на второкласник. По думите й, ромите я блъскали и удряли пред други ученици, включило се и детето, което решило, че щом мама и татко го правят, може да нападне и то учителката си.

Бащата на ученика от втори клас Андрей Антон Минков потвърди днес пред "24 часа", че е дошъл в училище и дори се извинил на директора Христо Белчев за случилото се, но отрича да са докосвали учителката. Той самият подал сигнал на "горещия телефон" в община Стара Загора, според който Тодорова постоянно биела и малтретирала детето му.

Весела Тодорова работи като възпитател в селското училище от ноември м.г. по заместване. Тя преподава английски език и има около 20 години учителски стаж. Днес жената разказа пред "24 часа", че когато в сряда отишла да вземе второкласниците за занималнята, класната им Маркова я предупредила, че Андрей й бил бесен, защото предния ден не го пуснала да излезе, за да пие вода. Била прегърнала момченцето и едва го удържала. Малко по-късно, по думите на Тодорова, в класната стая при учениците нахлули родителите на Андрей, явно извикани по телефона, и започнала словесна и физическа разправа с учителката. "Заплашваха ме, че ще ме убият, ще ме обясят и какво ли не. Върху мен се нахвърли и синът им. Всичко това стана пред очите на децата и на други външни хора. Аз бях стъписана. После бе обвиниха, че съм била извадила и нож в клас".

Това, за ножа, го разказват навсякъде из Калояновец. Директорът на училището Христо Белчев твърди, че не е виждал никакъв нож, не бил видял и физическа разправа между родителите и учителката. Според него, свадата станала пред входа на учлищната сграда, а не вътре. Видял само, че детето било депресирано и плачело. "Бащата наистина дойде с някакви намерения, но като чух виковете излязох и не позволих разправията да продължи. Заради инцидента извикахме полиция чрез телефон 112", разказва на свой ред директорът. Той няма претенции към работата на Тодорова като възпитател, но веднага подписал молбата й да напусне работа.

Пред дошлите полицаи всички участници в конфликта писали обяснения. Учителката след това подала жалба срещу бащата в полицията в Стара Загора. А той - срещу нея.

"Не помня да съм отказвала на Андрей да иде да пие вода. Възможно е обаче да не съм го чула, те всички деца гоорят накуп. Но винаги съм им казвала, че господ им е дал ръчички и те трябва да вдигнат ръка, ако решат да поискат нещо в клас.

А молба за напускане подадах, защото няма как да се явя вече пред тези деца като техен учител. Мисля, че съм жертва на системата ни в образованието. Директорът веднага ме попита какво съм била направила. Той не ме защити, а взе страната на ученика, защото учениците му носят пари за делегирания бюджет, а учител все ще си намери", категорична беше Весела Тодорова, която сериозно се замисляла занапред да си търси работа извън системата на образованието.

Основното училище в Калояновец е средищно, в него сега учат 113 деца от това и съседните села.

Днес на място дойде и директорът на Регионалната управление по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова, която веднага получила сигнал за инцидента от директора. Тя каза, че ще назначи комисия, която да провери случая, но ще изчака и думата на полицията. "Ще се срещна и с Весела Тодорова, която познавам от времето, когато беше директор на закритата вече Гимназия по строителство в Казанлък", допълни Димитрова пред "24 часа". И добави: "Най-важното е, че в училището вече няма напрежение, учебните занятия вървят нормално. Но ще свикаме извънредна родитело-учителска среща заради случилото се".

Второкласникът Андрей и брат му, който учи в трети клас, днес не бяха на училище. Повикан за среща с Татяна Димитрова, баща им Антон Минков обясни, че децата му са добре. "Ще идват на училище, нали трябва да ги интегрираме в обществото", така той отговори на въпроса на "24 часа" дали неговите деца ще продължават да посещават училището в Калояновец.