Европейски граничари ще могат да бъдат изпращани на сръбските граници, за да подсилват охраната при нови миграционни потоци. Европейската комисия и Белград се договориха днес за това. Споразумението е третото в региона, след като през февруари Албания и през юли Македония приеха съвместна охрана на своите граници с ЕС.

В момента европейската агенция няма законно право да оперира на територията на държави, които не са членове на Съюза.

Еврокомисарят за миграцията на ЕС Димитрис Аврамопулос обясни, че мярката е част от работата по укрепване на външните граници на Съюза, като Брюксел се стреми да подпише подобни договори с всички сухоземни съседи. Преговорите с Босна и с Черна гора продължават.

Сръбските и европейските граничари ще могат да създават общи екипи и да организират съвместни операции, съобщиха от екипа на Аврамопулос.

Европейската агенция ще получи възможност да води и самостоятелни действия на територията на Сърбия, като договореностите важат за общите граници с България, Унгария, Хърватия и Румъния.

Споразумението ще позволи при внезапни нови потоци от нелегални имигранти, европейските граничари спешно да бъдат дислоцирани по границите на балканските държави, които опират до тези на еврочленките, за да не позволяват те да се прехвърлят на територията на ЕС.

Преговорите със Сърбия отнеха 22 месеца. Те бяха първите, започнати от Еврокомисията през ноември 2016 г., най-вече по настояване на Хърватия и Унгария, които бяха силно засегнати, когато Балканският маршрут беше основен вход за мигрантите към ЕС.

Предстои проектът, договорен от Брюксел и Белград да бъде одобрен от Европейския парламент и от страните членки преди да бъде подписан и да влезе в сила.

Междувременно Европейският съвет разпространи информация, според която през август в ЕС са влезли незаконно 12 281 мигранти. Повечето от тях са минали през Испания (6533), 4242 са влезли през Италия, а 1506 са прекосили морето между Турция и Гърция.

На продължаващата и днес в Залцбург неформална среща на върха на ЕС председателя на Съвета Доналд Туск заяви, че "въпреки агресивната реторика, нещата се движат в правилната посока", главно защото усилията са насочени към подсилване на външните граници и сътрудничеството с трети страни. Туск припомни, че броят на мигрантите е спаднал от почти 2 млн. през 2015 г. до 100 000 от началото на тази година, което е под цифрите отпреди кризата. Според него сега разделението в Европа е между "тези, които искат да решат проблема с нелегалната миграция, и онези, които искат да го използват за политически цели".

ЕС се надява да проведе среща на върха с Арабската лига през февруари в Кайро, на която да убеди държавите от Магреба да приемат разполагането на закрити лагери за мигранти на своя територия. Европа иска да доставя в тях спасените в морето хора и да отсява имащите право на убежище от икономическите мигранти, преди те да са стигнали то територията на ЕС.