Обсъжданията за финансовите решения на споровете за миграцията в Европейския съюз трябва все пак да се съсредоточат върху хората, а не върху парите, каза днес люксембургският премиер Ксавие Бетел, цитиран от ДПА. Лидерите от ЕС обсъдиха на неформална среща в Залцбург възможността за финансов принос от страните членки, които отказват да приемат кандидати за убежище от главните държави на пристигане на мигранти в Южна Европа.

"Ние не сме на пазара. Не говорим за килими, а за хора", заяви Бетел пред репортери във втория ден от срещата, предава БТА.  "Ако започнем (да говорим) колко струват мигрантите, това е срам за всички ни", каза той. Италианският министър-председател Джузепе Конте също даде да се разбере, че не разглежда икономическите форми на солидарност като начин за решаване на миграционния въпрос.

Според него икономическите приноси са само "остатъчна възможност". "От значение е това, че има широко участие в механизма за преразпределение", заяви той. Италия е част от страните в ЕС, които са против имиграцията, но нейното правителство иска преразпределение на кандидатите за убежище, а други твърдолинейни правителства като това на Австрия и други страни от Централна Европа са против механизъм за разселване на мигранти. Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че миграционният въпрос може да бъде решен само чрез съсредоточаване върху защитата на сухоземните и морските граници на ЕС.

Той приветства подкрепата на европейските лидери за план за задълбочаване на сътрудничеството с Египет в момент, когато се полагат усилия за създаване на центрове в Северна Африка за спасени в Средиземно море мигранти. "Това е огромна възможност, която би трябвало да използваме", заяви Курц. "Египет е готов да задълбочи диалога си с нас", каза Курц и приветства това като "нов важен етап" в борбата с имиграцията в Европа, предаде Франс прес.

Той поясни, че освен с Египет европейските лидери са се съгласили да започнат преговори и с други северноафрикански страни, за да се борят с миграционния поток оттам към Европа. След пика на миграционната криза през 2015 г. ЕС сключи с Турция и с Либия споразумения, допринесли за значително намаляване на пристиганията на мигранти на континента през Средиземно море. Но европейците искат да разширят тези партньорства към всички северноафрикански страни. Те подкрепят идеята за среща на върха с Арабската лига, базирана в Кайро, която Европейският съвет се надява да организира през февруари догодина. Страна основателка на Арабската лига, Египет играе роля на модел в борбата с незаконното потегляне на мигранти към Европа, подчерта днес Курц. "Египет е единствената страна от Северна Африка, която успя от 2016 г. да попречи на мигрантите да тръгнат от нейните брегове по море за Европа", отбеляза той и приветства ефикасността на Кайро.