Всичко, свързано с цената на природния газ, е ясно разписано в наредбите на КЕВР и договорите за доставка на природен газ. Цената е такава, каквато влиза в България и е на база на утвърдена формула. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на въпрос с колко ще поскъпнат парното и токът.

"Цената на природния газ не зависи от нас. Тя зависи от формулата и се изчислява на база на цената на петрола и щатския долар. Очакваме КЕВР да излезе с решение с колко ще поскъпне парното", коментира тя.

"Цените са ясно утвърдени в договора. След споразумението на Европейската комисия с "Газпром" всяка страна има възможност да преговаря за по-ниски цени на природния газ. И предстоят такива преговори", разкри енергийният министър.

"Много е лесно да даваш идеи за намаляване на ДДС-то върху хляба, когато си в опозиция. Колегите може би н знаят какви са размерите на бюджета", отсече Теменужка Петкова на въпрос за предложението на БСП ДДС-то върху хляба да падне на 5%.

"Има интерес за строежа на АЕЦ "Белене" от най-голямата енергийна компания в Китай. Те чакат да се стартира процедурата за търсене на инвеститор", разкри енергийният министър.

"Г-н Доган не ми е познат в областта на енергетиката", каза още тя на въпрос за закупуването на ТЕЦ-Варна от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

"Чувах се с Гинка Върбакова за рождения й ден, който беше през месец август. Не сме говорили за сделката за ЧЕЗ, както и за информациите, че ще излезе от фирмите си с фотоволтаици, за да може да се осъществи сделката за ЧЕЗ. Не знам дали това е възможно. Това трябва да се реши от Комисията за защита на конкуренцията", заключи тя.