Парламентите на България и Азербайджан са готови да работят заедно и да съдействат за разширяване и обогатяване на сътрудничеството между двете страни в различни области. Те имат значителна роля за изпълнение на подписаната между България и Азербайджан декларация за стратегическо партньорство, е общото мнение на председателите на двете законодателни институции Цвета Караянчева и Октай Асадов. 

Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на посещение в Азербайджан по повод тържественото отбелязване на 100-годишнината на парламента на Азербайджан. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид и нейният заместник-председател Димитър Георгиев.

Разглеждаме задълбочаването на парламентарното сътрудничество между България и Азербайджан като основна и много важна предпоставка за развитието на все по-активни двустранни отношения, подчерта на срещата председателят на Народното събрание.  Цвета Караянчева посочи, че интензивни контакти има между парламентаристите от групите за приятелство между България и Азербайджан в двете законодателни институции. Тяхната съвместна работа ще очертае и набележи основните области, в които може да се развива нашето бъдещо партньорство, добави Цвета Караянчева.

Виждаме значителен потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на енергетиката и доставката на енергийни ресурси, посочи председателят на българския парламент. Нови възможности пред сътрудничеството в енергетиката биха могли да се разкрият при евентуалното участие на Азербайджан в газификацията на България за битови цели, добави Цвета Караянчева. Като области, в които може да се осъществят успешно различни проекти, тя открои и транспорта, селското стопанство, търговията и икономиката.