"Няма криза, всичко е манипулация" (в. "Миллиет"), "Доверете се на силата на нашата икономика" (в. "Сабах"), "Ще ставаме още по-силни" (в. "Милят") - под тези и други подобни заглавия тази сутрин турските вестници извеждат цитати от реч на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, в която той отхвърли твърденията, че Турция преживява икономическа криза.

Ердоган говори пред ръководителите на 30 големи компании от САЩ, измежду които Ситибанк и Боинг, и им изпрати ясни послания: Ние сме една от държавите, които са най-надеждни за инвестиции. Инвеститорите, които имат доверие в турската икономика, ще спечелят, пише "Сабах", цитиран от БТА. "Турция ще продължи с промените в съответствие с нуждите. Турската икономика дълго ще запази представянето си при растежа.

Доверете се на силата на нашата икономика", призова Ердоган инвеститорите. Президентът каза, че според него е неправилно да се бъркат политическите теми с икономически въпроси. "Всичко това е манипулация. При нас няма криза. Вървим към бъдещето, ставайки по-силни, ще укрепваме още повече", заяви Ердоган, цитиран от в. "Миллиет".

Той се обяви също за отказ от използване на чуждестранна валута при вътрешни плащания. "В тази страна вече няма да има наеми и подобни в долари, евро, това, онова. От тук нататък в тази страна важат турските лири", каза той. "Тук е Турция, тук не е Америка. Тук тежи турската лира", добави Ердоган, отхвърляйки възраженията срещу сключването на договори за наем в турски лири. Той предупреди също, че онези, които се опитват да вредят на икономиката на Турция, като използват долара, "ще платят" за това, пише "Дирилиш постасъ".

Президентът акцентира и върху изминатия от страната път през последните две десетилетия. "Днешна Турция е в пъти по-силна, по-богата, по-самоуверена от онази Турция преди 20 години", заяви той. В речта си Ердоган изтъкна и постигнатото в Сочи споразумение за Идлиб между него и президента на Русия Владимир Путин, определяйки го като "стъпка за мир в Идлиб", пише "Милят". Той пожела тази стъпка да бъде надградена.

"Министрите на отбраната на двете страни вече поставиха подписи под това споразумение. Казахме: нека вече не се пролива кръв в Идлиб, нека сълзите спрат и нека направим всяка нужна крачка в името на това", посочи Ердоган, добавяйки, че са били договорени общо 12 точки за сирийската провинция, които са вече подписани. "Ето това беше стъпка към мира до нашите граници. Дай Боже да има продължение", каза президентът.