Премиерът пристигна в Австрия за срещата на Европейския съвет, предаде Нова тв. "Моята идеология е, че всяка страна, която е външна граница на ЕС, трябва да се стегне. Трябва да й се помогне, ако трябва. Не виждам защо Виктор Орбан го тревожи, че "Фронтекс" иска да го наблюдава. Ако се справи добре, ще получи само аплодисменти", заяви той. 

Премиерът също така каза, че е казал на унгарския премиер да направи корекции на своята политика в някои отношения.

"По отношение на мигрантите България води може би най-твърдата политика. Доколкото разбрах, ще има питане в Европарламента защо връщаме мигранти на Турция. Ние водим достатъчно твърда политика, съобразена с правата на човека", категоричен беше Борисов, като в същото време допълни: "Някои изказвания и третирания на мигрантите в недобър дух също е недопустимо. Надявам се и Унгария, и ЕС  да не допуснем това да се случи".

Няма точка в днешното заседание на Министерския съвет, касаеща темата за санкции по отношение на Унгария. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналистите.  ремиерът уточни, че темата е била обсъждана само на оперативно заседание на кабинета, на което резултатите от поставените за разглеждане въпроси нямат правна стойност.

"Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено”, добави премиерът Борисов и уточни, че темата няма да бъде разглеждана и на неформалната среща в Австрия, която започва днес.

Министър-председателят допусна, че може би Унгария трябва да направи корекция в политиките си в някои отношения.