Комисар Младен Маринов може да бъде назначен като вътрешен министър и с директен избор на Народното събрание, без президентът да е подписал указа за освобождаването му като главен секретар на МВР. Това обяви пред журналисти вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Силовият министър откри годишната конференция на началниците на военните полиции на страните - членки на НАТО в Гранд хотел „София”.

За горещата тема Каракачанов обясни, че по Конституция министрите се избират от парламента. Подписването на указа е второстепенен акт, който може и да се забави. По закон няма хипотеза, при която човек, който иска да напусне даден пост, да не бъде освободен от него, коментира Каракачанов.  

Според него най-добрият начин казусът да бъде решен е чрез диалог между институциите. Отказът на президента Румен Радев да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов и да се срещне с Коалиционния съвет на управляващата партия, Каракачанов определи като „политическо заяждане”.