Работим активно в края на октомври да се проведе заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщи днес във Варна посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Той припомни, че среща в такъв формат не е провеждана от 2016 г., предаде БТА. 

Дипломатът допълни, че интересът на сънародниците му към почивка в България е традиционно много висок. По думите му за първото полугодие нашата страна са посетили повече от 330 хиляди руснаци. Макаров посочи, че няма точна статистика колко негови сънародници живеят постоянно у нас, но каза, че са хиляди, а причината да предпочетат нашата страна е, защото климатът е прекрасен, а културата, историята и езикът на двата народа са близки.

Посланик Анатолий Макаров участва във Втория форум на побратимените български и руски градове, който се провежда в курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна. В срещата, се включиха кметът на Варна Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. Във форума, посветен на 120 годишнината от създаването на най-стария български морски курорт, участват представители на 19 руски и 14 български града.