Президентът Румен Радев отвърна на обвиненията, че търси конфронтация и война с изпълнителната власт с отказа си да подпише указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, за да може последният да стане на министър.
 
"Изобщо не става въпрос за война между институциите. Тук става въпрос за спазване на закона", обяви Радев, цитиран от пресслужбата си.
 
По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че самият Младен Маринов е искал да напусне поста си и заради това е смятал, че подписването на указа е формално и не са нужни мотиви.
 
"Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай. Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи”, допълни президентът Радев, който втори ден е в Румъния за продължаващата среща на високо равнище от инициативата "Три морета".
 
Запитан дали има обозрим срок, в който указът ще бъде подписан държавният глава заяви, че стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи той винаги е открит и готов за конструктивни решения.
 
"Елементарно е, трябва да се изпълни писмена съгласувателна процедура, която се дължи по закон", изтъкна Радев.
 
Той коментира и изказването на лидера на парламентарната група Цветан Цветанов, че е изпаднал в изолация по външните въпроси.
 
"Дай Боже всекиму такава изолация. А когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е", каза Румен Радев.
 
"Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване. Считам, че редица разпоредби в предложението за изменения на Административнопроцесуалния кодекс не съответстват на нашата Конституция", допълни държавният глава по повод сезирането на Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за  изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.