Група от 84 нелегални мигранти са заловени от турските власти край граничния град Къркларели при опит да се прехвърлят в България, предава БТА. Властите открили мигрантите, които се укривали в околностите на близките до българо-турската граница селища Демиркьой, Кофчаз и Бабаески. Те се били разделили на седем групи, състоящи се от мигранти от Иран, Пакистан, Ирак и Афганистан.

Властите са задържали и един чужденец, който помагал за трансфера на групата към турско-българската граница. Не се съобщава името и националността на чужденеца. Мигрантите са предадени на миграционните власти в Къркларели. Напоследък почти не минава ден без съобщения за разкрити от турските власти значителни групи нелегални мигранти.

Групите основно се насочват за нелегално преминаване на турско-българската граница в района на турско-българския ГКПП Дерекьой/Малко Търново. "Теренът е горист, селищата са отдалечени едно от друго и мигрантите се укриват докато се стъмни, за да се опитат да преминат нелегално границата с България", посочи представител на областната Дирекция по миграция в Къркларели. По думите му екипи на турската жандармерия, на която е поверена охраната на границите, денонощно извършват проверки в района, за да не допускат преминаването на нелегалните мигранти през границата.

От разпитите на заловените мигранти става ясно, че целта им не е да останат в България, а да преминат в европейските държави, допълни представителят на миграционните власти.