Кремъл е готов да разгледа искане от британските следователи да пристигнат в страната и да разпитат двамата мъже, обвинени в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

Великобритания обвини Александър Петров и Руслан Боширов в опита за убийство на семейство Скрипал с нервнопаралитичното вещество от групата "Новичок“. Атаката срещу тях се състоя на 4 март.

От Москва отрекоха двамата мъже да имат нещо общо с опита за убийство и обясниха, че те са туристи, проверени са от властите и не са криминално проявени. От британските служби, обаче, са на мнение, че те са офицери на руското военно разузнаване и обвиниха Кремъл в лъжи.

Петров и Боширов се появиха вчера в предаване по руската телевизия Ар Ти (RT) и заявиха, че са посетили Солсбъри като туристи и нямат нищо общо с отравянето, пишат от "24 часа“. Двамата мъже отрекоха твърдението на Великобритания, че са сътрудници на руското военно разузнаване и заявиха, че работят в бизнеса с хранителни добавки.

Говорител на руския държавен глава Владимир Путин заяви днес, че властите в страната ще разгледат искане на Великобритания двамата обвинени в опита за убийство на Скрипал да бъдат разпитани, ако такова постъпи. Той добави, че от Лондон неколкократно е отклонявала предложения за провеждане на съвместно разследване.

"Съществува механизъм за правна помощ, регламентиран от двустранни споразумения и международното право“, каза Дмитрий Песков, говорителя на Путин. 

Той допълни, че от самото начало Русия е подчертала желанието си многократно да сътрудничи за изясняване на обстоятелствата около случая "Скрипал“ и да помогне за разкриването на извършителите, но „британската страна категорично отхвърля такова сътрудничество“.

От Кремъл отново подчертаха, че обвиненията на Русия в лъжа е абсурдно и Петров и Боширов са обикновени граждани, които нямат никаква връзка с руското правителство.

Песков отказа да разкрие колко време е отнело на руските власти да намерят двамата заподозрени за покушението над семейство Скрипал и уточни, че правителството няма нищо общо с организираното с Петров и Боширов интервю в руската медия RT.