Станоеви - поредното ударено от специализираната прокуратура богаташко семейство, е било раздиряно от скандали през последните пет-шест години, твърди ПИК. Изневери, взаимни обвинения и завист са помрачили мира във фамилията, в офиси и дружествата, на която тази сутрин започнаха претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група, занимаваща се с контрабанда на цигари и пране на пари.

Малцина знаят, че крупният пернишки бизнесмен Евлоги Станоев няма съпружески отношения с Лидия Станоева-Скалата поне от една петилетка. Родителите на отявления столичен плейбой и колекционер на фолкпевици Георги Станоев-Малката Бирма се разделят, заради изневяра на баща му, който с днешна дата е собственик на култовото заведение "Кошарите", което купи от Коко Динев и превъърна в сръбски ресторант в "Бест". 

Станоев се увлякъл по софийска бръмчалка, която можела да му бъде и дъщеря, и напуснал след свиреп скандал с жена си семейното имение в столичния кв. "Витоша".  Голямата Бирма наел скъп апартамент на най-скъпата улица в София - "Витошка", в който заживял с новата си жена. 

Разводът в семейство Станоеви, което е сред най-заможните в страната, а членовете му неведнъж са парадирали с лускозния си начин на живот, не минал без скандал и при подялбата на имуществото. Из милионерските среди се говори, че Голямата Бирма оставил почти всички имоти в София на бившата си жена и на сина си Георги.

Въпреки това отношенията между Лидка и Малката Бирма, и Евлоги Станоев последните години били вледенени. Майка и син не можели да преглътнат, че на стари години той пренебрегнал семейството си меркантилна фуста.

Според запознати, отношенията между баща и син се изострили, след като Георги пораснал и започнал да дружи с криминални типове. Честите побои, устройвани от Малката Бирма и мутренската му компания никак не се нравели на баща му, въпреки че в миналото си и той е бил свързван с някогашната силова групировка "ВИС". 

Голямата Бирма пък обвинявал бившата си съпруга, че е разглезила до безобразие сина им. Станоев упреквал Лидия, че задоволявала всичките му прищявки, вместо да го наказва за честите хулигански прояви, в които се замесва. 

Освен всичко това, Малката Бирма и майка му Лидка недолюбвали първородния син на Станоев - Димитър Станоев. За разлика от тях, той отдавна бил самостоятелна единица и стоял далеч от незаконния бизнес на мащехата си, преди години разследвана като крупен вносител на стоки менте от топ марки като "Версаче", "Долче и Габана", "Гучи".