Настояваме министър-председателят да размисли и да не приема отвода на Александър Манолев като министър на транспорта.

Това заяви Диана Русинова от Института за пътна безопасност по време на пресконференция на 14 неправителствени организации организиращи протест пред МС тази вечер с искане за незабавни мерки за повишаване на безопасността на пътя. По думите ѝ те са имали неформална среща още в началото на тази седмица с номинирания за нов министър и в негово лице са видели експертиза и желание за промяна.

Тя подчерта, че не разбира опитите за очерняне на един „млад и мислещ човек“ и заяви, че е възмутителен начинът, по който бе принуден да се оттегли.

Както ПИК първи писа, Манолев бе натиснат да се оттегли след манипулативна публикация в "Капитал", медията на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. Текстът, който му приписва извършване на престъпления, е дело на зетя на Румяна Бъчварова - Росен Босев.

Всички участници в пресконференцията се обединиха около мнението, че са необходими незабавни мерки за повишаване на безопасността на пътя. Те подкрепиха и създаването на единна агенция за пътна безопасност и призоваха неправителствения сектор да участва много по-активно в процеса по формиране на политики в областта.

Днес се организира и велопоход, който ще започне от 17:30 ч. от Министерския съвет и ще приключи пред МВР. Протестиращите настояват за справедливи наказания за всички, които нарушават правилата на пътя, за ревизия на безопасността по пътищата и на велосипедната инфраструктура. Те искат и среща с правителството.