Европейският съюз трябва да се сближи с Китай, имайки предвид смущенията в световния икономически и политически ред, предизвикани от Америка под ръководството на Доналд Тръмп. Това заяви днес в Пекин новият посланик на ЕС в КНР, предаде Франс прес. "В триъгълника, формиран от САЩ, Китай и (европейската) Общност - трите най-големи икономики на планетата, трябва спешно да се подсили основата на този триъгълник, която според мен представляват Европа и Китай", отбеляза пред журналисти Никола Шапюи, предаде БТА. 

Френският дипломат, поел тази седмица поста в Пекин, бе приет по този повод от китайския президент Си Цзинпин, посочва АФП и припомня развиващата се в момента търговска война между Китай и САЩ. "ЕС и Китай могат да направят много неща, за да облекчат смущенията, които виждаме днес в световната търговия и икономика", изтъкна представителят на Брюксел, който добре познава Китай - прекарал е в страната пет мандата по време на кариерата си във френската дипломация.

"Доколкото Китай е сред движещите сили на световния растеж, всяко смущение в този двигател ще навреди не само на Китай, но и на останалия свят", предупреди той. "Сътрудничеството с Китай е абсолютен императив за нас", добави Шапюи.

Брюксел има желание да разработи съвместно с Китай реформа на Световната търговска организация и да работи с тази страна за сключване на споразумения за инвестиции и защитени географски наименования, посочи той. Администрацията на Тръмп наложи през юли на Пекин наказателни мита, а после заплаши да ги вдигне. САЩ се обърнаха и срещу ЕС - нанесоха удар по европейския износ на алуминий и стомана. В края на юли обаче, когато на посещение в САЩ бе председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Вашингтон оттегли заплахата си за санкции срещу европейските автомобили. ЕС има претенции и към Китай заради създавани от Пекин пречки за внос на стоки от общността.

През последните години в редица страни-членки бяха критикувани от гледище на националните интереси и инвестициите на китайски предприятия в ЕС. "Не искаме китайските инвестиции да намалеят, искаме да се увеличат", заяви по този повод Шапюи. "Обаче искаме - също като Китай, тези инвестиции да са трайни, да облагодетелстват народите в страните ни и да не вредят на националната сигурност", каза той.