Крупен бизнесмен от Перник е Евлоги Станоево-Бирмата, който стои зад фирмите, ударени при акцията на спецпрокуратурата, както първо ПИК съобщи преди минути. Семейството му от години е сред най-заможните в града и е свързвано с някогашната силова групировка "ВИС". Той дълго време беше и спонсор и собственик на футболния клуб в града - "Миньор Перник".

Бившата му жена и майка на сина му Георги Станоев-Малката Бирма - Лидия Станоева, преди години разследвана като крупен вносител на стоки, които попадат в графата защита на интелектуална собственост, пишат медии в началото на века. Оказва се, че бизнес дамата въртяла яка търговия с дрешки от топ марки като „Версаче“, „Долче и Габана“, „Гучи“ и други подобни, които обаче не са оригинални, а пълни ментета и нарушават грубо интересите на официалните вносители.

Според полицаи, разследващи икономически престъпления, Станоева се занимавала с това близо 5 години. Бизнесът й бил проспериращ, но уви, тоалетите, които вкарва, не били оригинални.

Публична тайна за повечето светски персони у нас и сред средите на певиците е, че Лидия Скалата може да уреди дрешки от всички нови колекции на известни марки на половин цена. Скалата e прякора на Лидия Станоева в тези среди. По същия начин към нея cе обръщат и лица от ъндърграунда.

Станоеви пък се прочуха най-вече покрай връзката на сина им с фолк дивата Преслава. Георги и певицата имаха връзка повече от 4 години и почти бяха стигнали пред олтара. Преслава обаче го заряза заради безумната му ревност. 

После за кратко Малката Бирма имаше връзка с Алисия, която обаче също побърза да избяга от него и семейството му, с оправданението, че уж топ баровецът бил обсебен от майка си. Самият той пък се жалвал, че пръснал над милион за двете връзки с фолк звездите и оттогава на е имал известно гадже. 

Бившата свекърва на Преслава толкова си e харесала прякора Скалата, че дори е кръстила една от фирмите си с такова име. Справка в търговския регистър показва, че разследваната за контрабанда дама е собственичка и има участие в общо 7 търговски дружества. Те са „ГШ.М. Билдинг“ ООД, „Лидия 08″ ЕООД, „Дайли“ ООД, „Астория рент“ ЕООД, „МГС“ ООД, „Дрийм 2007″ ООД и „Скалата-04″ ЕООД. Именно чрез последната фирма Станоева вкарвала в България дрешки, научихме от полицаи. „Скалата 04″ е с предмет на дейност внос, износ и реекспорт и търговска дейност. Като адрес на офиса е посочен ресторант „Везувий“ в столичния квартал „Иван Вазов“.

Иначе Станоева била бизнес тигрица. Тя е декларирала, че освен мащабна търговска дейност фирмите и имат интереси и в строителството. В единственото дружество от което е излязла „Лидтрейд“ е била съдружник с лице, което прикрива капитала чрез офшорката „Рутгерс Импорт“ АД регистрирана на Британските вирджински острови. Партньорът й там се казва Робърт Тачев, който на свое име има цели 35 фирми. Журналистическа проверка показа, че Тачев е собственик и на склад под митнически контрол в София.

През 2011 г. Столична митница отнема на една от фирмите на Тачев ползването на режим митническо складиране и идентификационен номер на склада му. Това може да се случи само при доказано, и то многократно нарушение на закона, всички дружества, управлявани от Лидия Станоева, нямат задължения към НАП, а само едно от тях „Лидия 08″ ЕООД е имало запор на сметките по искане на „Топлофикация“ София заради неплатена фактура от 1700 лв. Майката на Бирмата обаче се справила със запора в кратки срокове. Той е наложен на 4 август 2010 г. и е вдигнат на 16 август същата година, след като Лидия онесла парите за парното.

Източници от средите на полицията разкриват, че Станоева е изградила супер конспиративна схема за внос и продажба на ментетата. Фалшивите „Армани“ и „Гучи“ идвали от Китай с контейнери в Солун. От там влизали в България през граничния пункт „Кулата“ като вътрешно общностна доставка, която не подлежи на митнически контрол.

Вече в страната парцалките никога не стояли на куп в един склад или магазин, а се „разхвърляли“ в различни такива в цяла България. Причината – ако има проверка на Икономическа полиция, да бъде хваната само малка част от стоката.

Дрешките се продавали и в интернет магазини, както и директно чрез социалната мрежа „Фейсбук“. 

Според запознати от подобен род търговия с висококачествени фалшификати могат да се достигнат финансови стойности от около 1 млн. лева годишен оборот. Поне 700 000 лв. от тях ще са чиста печалба. Научихме от приближени, че оправната Лидия държала на заплата цяла мини армия от митничари и квартални полицаи, които да я пазят от проверки след сигнали на правоносители. 

Евлоги Станоев-Бирмата пък от няколко години върти ресторантьорски бизнес, заради кой сега прокуратурата го разследва за пране на пари, свързани с нелегално производство на цигари. 

Преди две години Евлоги и синът му купиха от друг известен любител на чалга дивите - Коко Динев, култовата кръчма „Кошарите” в столичния квартал „Лозенец”. Буйният наследник на царицата на китайското карго Лидия Станоева-Лидка Скалата, според медии тогава е броил 2 млн. лв. на Коко Динев за собствеността на някогашната крепост на чалгата.

Там той направи ново балканско заведение с името "Везувий", а в новия проект участвал и Коко Динев, който е запазил 30% от собствеността.

Заведението бе най-оборотното в София през 90-те години, но залезе след смъртта на висаджията Георги Илиева. Преди 3 години бомба избухна в кръчмата и временно затвори врати за посетители. Преди няколко месеца Коко Динев отдаде под наем „Кошарите” на бизнесмена Емил Коларов, но възродената кръчма не потръгна.

Не е ясно дали в акцията е ударен и той и дали тримата вече са арестувани.