Разширяването на сътрудничеството с акцент върху енергетиката е било в центъра на тристранната среща на министрите на външните работи на Гърция и Кипър Никос Кодзиас и Никос Христодулидис с израелския премиер и министър на външните работи Бенямин Нетаняху вчера в Израел, съобщава агенция АНА-МПА.

Преди срещата Нетаняху е изтъкнал значението на тристранното сътрудничество в енергийния сектор, като е заявил, че в центъра на вниманието на тристранната среща е развитието на Източносредиземноморския газопровод. Израелският премиер е подчертал, че това може да стане един от най-големите подводни проекти в световен мащаб.

Същевременно е изтъкнал, че трите страни смятат за особено важно всички държави да уважават международно признатите териториални води, предаде БТА. Гръцкият външен министър Кодзиас е казал, че сред темите на срещата е и положението в Средния Изток и в Сирия, като е подчертал нуждата от план за умиротворяване.

Министърът на външните работи на Кипър е изтъкнал значението на сътрудничеството между три предвидими и надеждни демокрации за стабилността на региона. След тристранната среща гръцкият министър е имал двустранна среща с израелския премиер, на която според дипломатически източници е била обсъдена ситуацията в Средния Изток и на Балканите, бъдещето на ЕС и възхода на популизма. След срещата в Израел гръцкият и кипърският министър са отпътували за кипърската столица Никозия, откъдето днес ще заминат за Кайро за тристранна среща с египетския си колега Самех Шукри.