Управителят на Aнглийската централна банка Марк Карни предупреди, че излизане на Великобритания от структурите на Европейския съюз без сделка може да се окаже също толкова катастрофално за британската икономика, колкото финансовата криза от 2008 г., пише вестник Тhe Guardian.

Предупреждението си Карни е отправил на среща с британския премиер Тереза Мей и министрите от кабинета й, поясняват от редакцията.

Източници от правителството са заявили пред Тhe Guardian, че Карни е очертал мрачна картина на безработица, достигаща двуцифрено число, срив на цените на жилищата с 25-35% за три години и затрудняване на транспортни връзки с Европейския съюз, включително въздушните и железопътните.

На срещата Карни е представил и друг възможен сценарий – Великобритания да напусне ЕС при условия, по-лоши от тези в плана на Тереза Мей, представен от провинциалната резиденция на министър-председателя.

Изданието цитира правителствен източник, който заявява: „По-лошият сценарий от Брекзит без споразумение, беше притеснителен, но предизвика широко съгласие за стъпките, които трябва да предприемем, за да подкрепим британската икономика в случай на напускане на ЕС при лоши условия“.